Τα στερεότυπα των δύο φύλων

Στο εικαστικό υλικό των διδακτικών βιβλίων των θρησκευτικών του δημοτικού σχολείου
Εκδότης:
Γρηγόρη
Έτος:
2010
ISBN:
9789603336266
Σελίδες:
127
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τα στερεότυπα των δύο φύλων
Τιμή εκδότη:€14,20
Η τιμή μας: €12,78
στο καλάθι
Τα στερεότυπα των δύο φύλων
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό μέσω της έρευνας των διδακτικών εγχειριδίων των θρησκευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ανάδειξη των διαφυλικών σχέσεων, την προβολή των αρχών ισότητας και της σημασίας της παιδαγωγικής φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το αίτημα της ίσης μεταχείρισης των φύλων στο χώρο του σχολείου αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και αυτή η αρχή πρέπει να ενσωματώνεται στα προγράμματα της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει ότι μέσα στην εικονογράφηση το ανδρικό φύλο κυριαρχεί, ενώ η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου μειώνεται δραστικά στις δύο τελευταίες τάξεις. Ο μόνος σημαντικός ρόλος των γυναικών που προβάλλεται είναι ο ρόλος της μητέρας, ο οποίος συμβολίζεται από την Παναγία, τη μητέρα του Χριστού και μητέρα όλων των ανθρώπων. Μέσα από τα εγχειρίδια των θρησκευτικών αλλά και τα άλλα σχολικά εγχειρίδια ο ρόλος των γυναικών παρουσιάζεται υποβαθμισμένος τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.
Η στάση του Χριστού απέναντι στα δύο φύλα ήταν ισότιμη και αξιοκρατική και απέναντι στη γυναίκα θετική και ευαίσθητη για έναν άνδρα της εποχής εκείνης. Ο ίδιος τίμησε τη γυναίκα ως ισαπόστολο και βοηθό του μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές του.
Τίτλος βιβλίου:Τα στερεότυπα των δύο φύλων
Υπότιτλος βιβλίου:Στο εικαστικό υλικό των διδακτικών βιβλίων των θρησκευτικών του δημοτικού σχολείου
Εκδότης:Γρηγόρη
Συντελεστές βιβλίου:Ψαριώτης, Ιωάννης Θ. (Συγγραφέας)
ISBN 10:
ISBN 13:
9603336262
9789603336266
Σειρά εκδότη:
Πρώτη έκδοση: 2010
Τόμος:
Κατηγορίες:Ψυχολογία
Εκπαίδευση > Γενικά
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες