Κρυπτογραφία

Κώδικες και κρυπτογράμματα από τους αρχαίους Φαραώ μέχρι την κβαντική κρυπτογραφία
Εκδότης:
Τραυλός
Έτος:
2008
ISBN:
9789606640438
Σελίδες:
180
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Κρυπτογραφία
Τιμή εκδότη:€24,55
Η τιμή μας: €22,10
στο καλάθι
Κρυπτογραφία
Δεν υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία δίχως μυστικά - χωρίς ραδιουργίες, συνωμοσίες, πολιτικές ίντριγκες, πισώπλατα μαχαιρώματα, πολέμους, οικονομικές ατασθαλίες ή κρυφές ερωτικές σχέσεις. Δεν είναι προς έκπληξη, λοιπόν, ότι η ιστορία των καλυμμένων μηνυμάτων και της μυστικής γραφής έχει τις ρίζες της στους αρχαιότερους πολιτισμούς.

Στο σύγχρονο κόσμο, τα πάντα γύρω μας είναι κρυπτογραφημένα. Για κάθε κλήση στο κινητό τηλέφωνό μας ή για κάθε ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ, βασιζόμαστε σε εκλεπτυσμένη ηλεκτρονική κρυπτογράφηση ώστε να αποκλείσουμε την πρόσβαση σε αδιάκριτα αφτιά και μάτια. Όμως, η ανάγκη για "μυστικότητα" δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας· εδώ και 4.000 χρόνια, οι κώδικες και τα κρυπτογράμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική, στον πόλεμο, στις δολοφονίες και στο έγκλημα.

Από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα μέχρι τη γερμανική μηχανή "Αίνιγμα", και από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τους ιδιοφυείς επιστήμονες της σημερινής κβαντικής κρυπτογραφίας, η αέναη μάχη ανάμεσα σε κωδικοπλάστες και κωδικοθραύστες, κρύβει τους πιο ραδιούργους ανθρώπινους χαρακτήρες και τους πιο θρυλικούς κώδικες της Ιστορίας.

Μυστικά μηνύματα καθορίζουν την έκβαση πολέμων, χτίζουν ή διαλύουν αυτοκρατορίες, διασώζουν ή καταδικάζουν ανθρώπους και καταστάσεις. Κάθε φορά που οι κρυπτογράφοι εφευρίσκουν έναν νέο κώδικα ή ένα κρυπτόγραμμα, οι κρυπταναλυτές "πέφτουν στο σκοτάδι". Κωδικοποιημένα μηνύματα, που έσπαζαν εύκολα ως τώρα, γίνονται ξαφνικά ακατανόητα. Και η μάχη δεν τελειώνει ποτέ: με επιμονή και σκληρή δουλειά, οι κρυπταναλυτές βρίσκουν τελικά μια "ρωγμή στην πανοπλία", και αρχίζουν να "ξηλώνουν" το κρυφό μήνυμα, μέχρι την αποκάλυψη.
Το μυστικό και η δράση για την αποκάλυψή του αιχμαλωτίζει τη φαντασία, και εξηγεί την τακτική εμφάνιση αποκρυπτογράφων σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες.

Παράλληλα με τη συναρπαστική εξιστόρηση, αυτό το βιβλίο μάς δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι τα σημαντικά εργαλεία της κρυπτογραφίας, και να δοκιμάσουμε την ευστροφία μας, μέσα από επτά δεξιοτεχνικά κρυπτογραφήματα που βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες. Μπορούμε να τα επιλύσουμε με βάση τη γνώση που αποκομίζουμε από το κάθε κεφάλαιο. Δύσκολη δουλειά! - χρειάζεται δημιουργική σκέψη, τύχη, επιμονή και όραμα.
Τίτλος βιβλίου:Κρυπτογραφία
Υπότιτλος βιβλίου:Κώδικες και κρυπτογράμματα από τους αρχαίους Φαραώ μέχρι την κβαντική κρυπτογραφία
Τίτλος πρωτότυπου:Codebreaker: The History of Codes and Cipbers, from the Ancient Pharaobs to Quantum Cryptography
Εκδότης:Τραυλός
Συντελεστές βιβλίου:Pincock, Stephen (Συγγραφέας)
Κορωναίου, Μαριλένα (Μεταφραστής)
ISBN:9789606640438
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2008
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Πληροφορική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες