Αισθητική και σημειωτική του κινηματογράφου

Εκδότης:
Θεωρία
Έτος:
1982
Σελίδες:
165
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Αισθητική και σημειωτική του κινηματογράφου
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Αισθητική και σημειωτική του κινηματογράφου
Ο κινηματογράφος μας μιλάει. Μας μιλάει με πολλές φωνές που σχηματίζουν σύνθετες αντιστίξεις και θέλει να τον καταλάβουμε.

Το βιβλίο αυτό δεν κάνει μια συστηματική ανάλυση των στοιχείων της κινηματογραφικής γλώσσας, δεν είναι μια γραμματική του κινηματογράφου. Ο σκοπός του είναι να συνηθίσει τον θεατή στην ιδέα ότι υπάρχει μια κινηματογραφική γλώσσα.

Στην τέχνη, η σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και το περιεχόμενο των μεταδιδόμενων μηνυμάτων δεν είναι ίδια με τη σχέση των άλλων σημειωτικών συστημάτων: η γλώσσα εδώ είναι περιεχόμενο και η ίδια, που συχνά γίνεται αντικείμενο του μηνύματος. Αυτό εφαρμόζεται πλήρως στην κινηματογραφική γλώσσα. Δημιουργημένη με ακριβείς καλλιτεχνικούς και ιδεολογικούς σκοπούς, τους υπηρετεί, αναμιγνύεται μαζί τους. Το να καταλάβεις τη γλώσσα ενός φιλμ, σημαίνει ότι κάνεις ένα βήμα προς την κατανόηση της καλλιτεχνικής και ιδεολογικής λειτουργίας του κινηματογράφου.

Μέσα από τα έργα του Μελιές, του Αϊζενστάιν, του Ντζίγκα Βερτώφ, του Αντονιόνι, της Ντυράς και πολλών άλλων σκηνοθετών, ο συγγραφέας αναλύει στο βιβλίο του την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας, τα προβλήματα του πλάνου και του μοντάζ, τα στοιχεία και τα επίπεδα της κινηματογραφικής γλώσσας, κ.λπ.
Τίτλος βιβλίου:Αισθητική και σημειωτική του κινηματογράφου
Τίτλος πρωτότυπου:Esthétique et sémiotique du cinéma
Εκδότης:Θεωρία
Συντελεστές βιβλίου:Lotman, Yuri Mikhailovich, 1922-1993 (Συγγραφέας)
Ζαχοπούλου - Βλάχου, Πόλλα (Μεταφραστής)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Ζητήματα Αισθητικής και Σημειωτικής
Στοιχεία έκδοσης: 1982
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Κινηματογράφος
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες