Ελληνική πειρατεία και κούρσος τον ΙΗ' αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση

Βάσει των ελληνικών και γαλλικών αρχείων
Εκδότης:
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος:
1998
ISBN:
9789600507966
Σελίδες:
383
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ελληνική πειρατεία και κούρσος τον ΙΗ' αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Ελληνική πειρατεία και κούρσος τον ΙΗ' αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση
Η Αλεξάνδρα Κραντονέλλη, Δρ. Φ., με τον παρόντα τόμο συμπληρώνει μία τριλογία ιστορίας της πειρατείας στους τετρακόσιους και πλέον χρόνους της Τουρκοκρατίας. Στον τόμο αυτό εξειδικεύει το θέμα στην εντατική πειρατεία και το κούρσος που άσκησαν οι Έλληνες τον ΙΗ΄ αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση.
Τρεις διεθνείς συγκυρίες επέτρεψαν στους Έλληνες να ασκήσουν επικερδώς τον ΙΗ΄ αιώνα όχι μόνον πειρατεία αλλά και κούρσος στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Έδρασαν έχοντας υψωμένη στα καΐκια τους και αργότερα στα καράβια τους ξένες σημαίες ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η πρώτη είναι ο συνασπισμός των ευρωπαϊκών κρατών κατά της Γαλλίας και οι επιθέσεις φθοράς του γαλλικού εμπορίου και της εμπορικής ναυτιλίας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε οι εχθροί της Γαλλίας και συστηματικότερα οι Άγγλοι στρέφονται στους Έλληνες και τους προτρέπουν να γίνουν κουρσάροι υψώνοντας στα πλεούμενά τους την αγγλική σημαία. Η σύγκρουση Άγγλων και Γάλλων για την υπεροχή στις θάλασσες και την επικράτηση στις αποικίες επέτρεψαν στους Έλληνες να ασκήσουν επικερδώς το κούρσος στις ελληνικές θάλασσες κατά των γαλλικών εμπορικών πλοίων. Η δεύτερη είναι η πραγματοποίηση των επεκτακτικών βλέψεων της Ρωσίας εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για να επιτύχει τα σχέδιά της στο διάστημα των τριων ρωσοτουρκικών πολέμων η Αικατερίνη Β΄ και οι διάδοχοί της στρέφονται στους ορθοδόξους Έλληνες, τους ραγιάδες και τους υπηκόους της Βενετικής Δημοκρατίας. Τους προτρέπουν να ασκήσουν καταδρομές κατά των Τούρκων υψώνοντας τη ρωσική σημαία. Οι Έλληνες ξεσηκώνονται αλλά γίνονται ασύδοτοι. Προχωρούν σε αρπαγές σε βάρος ξένων και ελληνικών πλοίων. Με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774 η Ρωσία παρέχει άσυλο σε χιλιάδες έλληνες νησιώτες αλλά και έμμεσα επιτρέπει εύκολα τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας στους έλληνες πλοιοκτήτες που μπορούν να ταξιδεύουν ασφαλώς με ρωσική σημαία. Η τρίτη είναι η Γαλλική Επανάσταση, οι ναπολεόντειοι πόλεμοι και ο αγγλικός αποκλεισμός των παραλίων της Δυτικής Μεσογείου.
Οι Έλληνες αξιοποίησαν τη ναυτική πείρα τους και τα συσσωρευμένα κέρδη τους από την πειρατεία, το κούρσος, το νόμιμο εμπόριο και το λαθρεμπόριο για να κατασκευάσουν μεγαλύτερα ιστιοφόρα. Χρησιμοποίησαν την οικεία σ' αυτούς μέθοδο των πειρατικών επιθέσεων και ελιγμών για να διασπάσουν τον αγγλικό αποκλεισμό και να πετύχουν κέρδη επισιτίζοντας τα αποκλεισμένα παράλια. Οι Έλληνες δεν ήταν λαός πειρατών. Ήταν λαός ναυτικών και εμπόρων. Για να επιζήσουν χρησιμοποίησαν πολλά μέσα. Ένα από αυτά ήταν η πειρατεία.
Τίτλος βιβλίου:Ελληνική πειρατεία και κούρσος τον ΙΗ' αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση
Υπότιτλος βιβλίου:Βάσει των ελληνικών και γαλλικών αρχείων
Εκδότης:Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Συντελεστές βιβλίου:Κραντονέλλη, Αλεξάνδρα (Συγγραφέας)
ISBN:9789600507966
Στοιχεία έκδοσης: 1998
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία
Ιστορία > Ρωμαική, Βυζαντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες