Ήλιε μου κοσμογυρευτή

Μαντινάδες
Εκδότης:
Δωρικός
Έτος:
1984
ISBN:
9789602793817
Σελίδες:
120
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ήλιε μου κοσμογυρευτή
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Ήλιε μου κοσμογυρευτή
Οι μαντινάδες που περιέχει το βιβλίο που κρατάς στο χέρι σου φίλε αναγνώστη, είναι μια επιλογή από τις εκατοντάδες που έχει γράψει ή τραγουδήσει ο Μήτσος Σταυρακάκης. Είναι όλες, θα μπορούσαμε να πούμε, πρωτότυπες. Και με την έννοια αυτή, στο βαθμό που η μαντινάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ποιητική δημιουργία, η δουλειά αυτή του συγγραφέα έχει ποιητική έμπνευση.
Η μαντινάδα και το ριζίτικο έχουν θρέψει για αιώνες την καλλιτεχνική ευαισθησία του κρητικού λαού κι έχουν πλουτιστεί απ' αυτήν. Μα αν το ριζίτικο είναι δημιούργημα και θρέμμα της δυτικής Κρήτης, η μαντινάδα έχει κυριαρχήσει στην κεντρική και ανατολική Κρήτη: στο γλέντι, στο χορό, στη δουλειά, στη μοναξιά του βοσκού, στον αργαλειό καθώς η κοπελιά συνοδεύει τις "πεταλιές" με το σιγανομουρμούρισμα της μαντινάδας. [...]
Στις είκοσι τρεις ενότητες, μέσα από τις τριακόσιες τριάντα μαντινάδες που έχει η συλλογή, ο φίλος της μαντινάδας θα 'χει την ευκαιρία να χαρεί τον συναισθηματικό και τον εκφραστικό πλούτο της γλώσσας. Την ευαισθησία του δημιουργού που καταφέρνει να εκφράσει με τον ίδιο δημιουργού που καταφέρνει να εκφράσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο τους καημούς, τις λαχτάρες και τους πόθους του απλού, του καθημερινού ανθρώπου.

(από τον πρόλογο του Γιώργη Κλάδου, δημάρχου Ανωγείων)
Τίτλος βιβλίου:Ήλιε μου κοσμογυρευτή
Υπότιτλος βιβλίου:Μαντινάδες
Εκδότης:Δωρικός
Συντελεστές βιβλίου:Σταυρακάκης, Μήτσος (Συγγραφέας)
Σαμαρά Κατερίνα (Εικονογράφος)
ISBN:9789602793817
Στοιχεία έκδοσης: 1984
Σημείωση:Πρόλογος: Γιώργης Κλάδος, δήμαρχος Ανωγείων.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες