Κασσαβέτεια

Το χρονικό μιας βιβλιοθήκης στη φυλακή ανηλίκων
Εκδότης:
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Έτος:
1998
Σελίδες:
219
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κασσαβέτεια
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Κασσαβέτεια
Η φυλακή είναι μια παρά φύσιν κατάσταση εγκλεισμού και τιμωρίας. Μία νόμιμη αλλά βίαιη αποκοπή από την κοινωνική ζωή. Η φυλακή γίνεται έτσι μια ιδιόρρυθμη κοινωνία, ένας κλειστός κόσμος που ψάχνει απεγνωσμένα κάθε ίχνος και κάθε δυνατότητα επαφής με τον έξω κόσμο. Η καταφυγή στο βιβλίο και την ανάγνωση μπορεί να δώσει τη διέξοδο αυτή. Η είσοδος του κρατουμένου στον κόσμο του βιβλίου θα μπορούσε να υποκαταστήσει, σε ένα μικρό βαθμό, την αναγκαστική έξοδο από τη "φυσιολογική" κοινωνική ζωή. Το βιβλίο ως σύμπαν, ως πύκνωση της μνήμης, της γνώσης, της φαντασίας μπορεί να απαλύνει, όσο λίγα πράγματα, το βάρος του εγκλεισμού. [...]

Το πρόγραμμα συνεπώς του ΕΚΕΒΙ (με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Δικαιοσύνης) στράφηκε - χάρις στην έμπνευση, την ευαισθησία, το κέφι, τη γνώση και την επιμονή της κ. Μυρσίνης Ζορμπά και των συνεργατών της - στον πιο ευαίσθητο και πρόσφορο χώρο. Η Κασσαβέτεια απέκτησε διαστάσεις συμβολικές και το πρόγραμμα, παρά τις δυσκολίες και τους φραγμούς, ξεπέρασε στερεότυπα και αδράνειες και αποδίδει καρπούς. [...]

Υπάρχει όμως πίσω από όλα αυτά μια αφαίρεση και ένας εξωραϊσμός. Μακάρι η βιβλιοθήκη και η λειτουργία της να άλλαζε την κατάσταση στις φυλακές. Σίγουρα την βελτιώνει και ανοίγει δυνατότητες. Ο πυρήνας όμως του πράγματος δεν αλλάζει. Το υπαρξιακό πρόβλημα της φυλακής εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της ασφάλειάς της. Σ' αυτό θεμελιώνεται -αν θεμελιώνεται- και η προοπτική κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Τίποτα όμως δεν πρέπει να μας κάμπτει. Γίνονται βήματα όταν υπάρχουν εμπνεύσεις και άνθρωποι. Και ευτυχώς υπάρχουν εις πείσμα εκείνων που είναι απαισιόδοξοι.

(από τον πρόλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου)

Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να φέρει το βιβλίο και την ανάγνωση κοντά σε όλους, πρότεινε την ίδρυση μέσα στο 1994 ορισμένων πιλοτικών βιβλιοθηκών σε μια σειρά από Υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά από συνεννόηση των δύο αρμόδιων υπουργών, κρίθηκε σκόπιμο να ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων της Κασσαβέτειας. Από τον Μάιο του 1994 η Ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πιλοτικής βιβλιοθήκης της Κασσαβέτειας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, άρχισε να επισκέπτεται τακτικά κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο το ΑΣΚΑ. Το σκεπτικό καθώς και ο τρόπος δουλειάς της Ομάδας για το χτίσιμο της συλλογής αυτής της βιβλιοθήκης σε στενή συνεργασία με τους ίδιους τους κρατούμενους και σε διαρκή διάλογο μαζί τους περιέχονται στην παρούσα έκδοση.
Τίτλος βιβλίου:Κασσαβέτεια
Υπότιτλος βιβλίου:Το χρονικό μιας βιβλιοθήκης στη φυλακή ανηλίκων
Εκδότης:Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Ζορμπά Μυρσίνη (Συγγραφέας)
Οικονομοπούλου, Χριστίνα Α., βιβλιοθηκονόμος (Συγγραφέας)
Παπαδόπουλος, Ευγένιος Κ., 1970- (Συγγραφέας)
Σιακανδάρης, Ηλίας (Εισηγητής)
Λάγιου, Μαρία (Εισηγητής)
Τσιλιμιγκάκη, Παρασκευή (Εισηγητής)
Παρασκευόπουλος, Νίκος (Εισηγητής)
Κορδομενίδης, Γιώργος (Εισηγητής)
Αστρινάκης, Γιώργος (Εισηγητής)
Βελάνης, Δημήτριος (Εισηγητής)
Παπαγεωργίου, Ιφιγένεια (Εισηγητής)
Καλτσάς, Κωνσταντίνος (Εισηγητής)
Δραγούτσος, Χρήστος (Εισηγητής)
Παπαδόπουλος, Ευγένιος Κ., 1970- (Εισηγητής)
Οικονομοπούλου, Χριστίνα Α., βιβλιοθηκονόμος (Εισηγητής)
Ζορμπά Μυρσίνη (Εισηγητής)
Παστουρματζής, Δημήτρης (Εισηγητής)
ISBN:
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 1998
Σημείωση:Πρόλογος: Ευάγγελος Βενιζέλος. Περιέχει τα πρακτικά διημερίδας με θέμα: "Βιβλιοθήκη και φυλακή", 17-18 Μαΐου 1997. Περιέχει παράρτημα: "Βιβλιοθήκες φυλακών: Κατευθυντήριες οδηγίες IFLA" του Frances E. Kaiser.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική > Κοινωνική Πολιτική
Γενικά Βιβλία > Διάφορα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες