Δημοτικό τραγούδι

Μια διαφορετική προσέγγιση
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2008
ISBN:
9789603605621
Σελίδες:
388
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Δημοτικό τραγούδι
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Δημοτικό τραγούδι
Υπάρχουν άραγε, ύστερα από τόση φιλολογία, πράγματα να ειπωθούν για το δημοτικό τραγούδι; Την απάντηση θα βρει ο αναγνώστης σ' αυτό τον τόμο, όπου ο συγγραφέας, με αφετηρία τη σύγχρονη θεωρία της λογοτεχνίας, εισάγει νέες μεθόδους, ανοίγει καινούρια πεδία έρευνας, θέτει νέα ερωτήματα, ανανεώνει την προβληματική μας για τα παλιά.

Η οργάνωση των περιεχομένων ακολουθεί ένα τριμερές σχήμα: εισαγωγή-ανάλυση-σύνθεση. Το εισαγωγικό μέρος συγκεφαλαιώνει με σύγχρονους όρους, όσα γνωρίζουμε για το δημοτικό τραγούδι. Παράλληλα συνιστά κι έναν πλήρη απολογισμό των σχετικών μελετών.

Στο αναλυτικό μέρος εξετάζονται, με αφηγηματολογικές μεθόδους, αντιπροσωπευτικά κείμενα του ηρωικού δημοτικού τραγουδιού. Η ανάλυση φέρνει σε άμεση επαφή τον αναγνώστη με τα κείμενα και μεσολαβεί επαγωγικά σε μια βαθύτερη κατανόηση των πολιτισμικών αξιών που εμπεριέχουν. Το συνθετικό μέρος διερευνά δεσπόζοντα και χαρακτηριστικά φαινόμενα, με στόχο να συλλάβει και να διατυπώσει τις συντεταγμένες του τοπικού πολιτισμικού συστήματος. Εδώ ο συγγραφέας αξιοποιεί συνδυαστικά τις θεωρίες των πολιτισμικών συστημάτων και τις μεθόδους μιας κοινωνιοσημειωτικής προσέγγισης των κειμένων.

Το βιβλίο αυτό -πέρα από το ερευνητικό και μεθοδολογικό του ενδιαφέρον- προτείνεται στο ελληνικό κοινό ως μια σπουδή αυτογνωσίας, που παρέχει ερείσματα για μια κριτική πρόσληψη των επείσακτων πολιτιστικών αγαθών της διεθνούς μαζικής κουλτούρας. Και απ' αυτή την άποψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβολή στην αναγκαία προετοιμασία για τη μεγάλη πολιτισμική πρόκληση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Τίτλος βιβλίου:Δημοτικό τραγούδι
Υπότιτλος βιβλίου:Μια διαφορετική προσέγγιση
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Καψωμένος, Ερατοσθένης Γ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789603605621
Σειρά εκδότη:Μελέτες - Δοκίμια
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2008
Σημείωση:Επανέκδοση: Εκδόσεις "Αρσενίδη", 1990.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες