Παραδοσιακός πολιτισμός των Πομάκων της Θράκης

Λαογραφικά μελετήματα
Εκδότης:
Οδυσσέας
Έτος:
2000
ISBN:
9789602103920
Σελίδες:
185
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Παραδοσιακός πολιτισμός των Πομάκων της Θράκης
Τιμή εκδότη:€9,54
Η τιμή μας: €8,59
Παραδοσιακός πολιτισμός των Πομάκων της Θράκης
Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται μελετήματα για τον παραδοσιακό πολιτισμό των Πομάκων που ζουν στα ορεινά της Ξάνθης. Η ιατρική και η κτηνιατρική, τα δημοτικά τραγούδια, οι παραδόσεις, τα τοπωνύμια και οι αυτοβιογραφίες τους αποτελούν ορισμένα από τα ζητήματα που και μέσω των οποίων εξετάζονται εδώ, και μέσω των οποίων εξάγονται συμπεράσματα για τους Πομάκους και τον πολιτισμό τους, που χρόνια έμειναν στο περιθώριο της έρευνας και της επιστήμης.
Η συνέχιση της λαογραφικής έρευνας στους πανάρχαιους αυτούς κατοίκους της Ροδόπης θα μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό τους, που παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον απο όσο με την πρώτη ματιά μπορούμε να υποθέσουμε.
Τίτλος βιβλίου:Παραδοσιακός πολιτισμός των Πομάκων της Θράκης
Υπότιτλος βιβλίου:Λαογραφικά μελετήματα
Εκδότης:Οδυσσέας
Συντελεστές βιβλίου:Βαρβούνης Εμμανουήλ Γερ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602103920
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2000
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός

Βαρβούνης Εμμανουήλ Γερ.

Βαρβούνης Εμμανουήλ Γερ.
Ο Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2016-2020) και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2021-2024), Διευθυντής του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του ΔΠΘ (2015 κ.εξ.), Διευθυντής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας (2017 κ.εξ.), Μέλος του ΔΣ του «Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονία – Θράκης» (2021-2022) και Αντιπρόεδρος Β΄ της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας». Είναι επίσης Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη διοργάνωση των επιστημονικών συνεδρίων για την Επανάσταση του 1821 (2018-2021) και για την Μικρασιατική Καταστροφή, τη Συνθήκη της Λωζάννης και την Ανταλλαγή Πληθυσμών (2021-2024). Το 2010 τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το 2022 με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου και το 2023 τιμήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής και την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την πρώτη του δημοσίευση. Είναι κάτοχος τεσσάρων επίτιμων διδακτορικών τίτλων (ΗΠΑ, Ρουμανία, Ελλάδα) και τακτικό, αντεπιστέλλον ή επίτιμο μέλος οκτώ Ακαδημιών της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία), καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Βιβλία και μελέτες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί επίσης στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στη γεωργιανή, στην αρμενική, στην αραβική, στη ρουμανική και στη βουλγαρική γλώσσα. (Πηγή: "Εκδόσεις Γκόνη", 2023)

Άλλα έργα του συγγραφέα:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες