Το ιερό και το θέατρο του Διονύσου

Μνημεία της νότιας πλευράς της Ακρόπολης
Εκδότης:
Καρδαμίτσα
Έτος:
1993
ISBN:
9789607262851
Σελίδες:
127
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το ιερό και το θέατρο του Διονύσου
Τιμή εκδότη:€12,72
Η τιμή μας: €11,45
Το ιερό και το θέατρο του Διονύσου
Ο Θάνος Παπαθανασόπουλος, αρχιτέκτων του Υπουργείου Πολιτισμού, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι (1972-1977).
Οι ώς τώρα εργασίες του για τη μελέτη, προστασία και ανάδειξη των μνημεί­ων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς συνοψίζονται στα εξής:
Από το έτος 1975, σπουδαστής ακόμα, έλαβε μέρος στις εργασίες αποτύπω­σης και μελέτης του ναού του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας. Από το 1982 ώς το 1985, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως του μνημείου, είχε την ευθύνη της οργάνωσης και των έργων υποδομής, που είχαν ως στόχο την πραγματοποίηση του προγράμματος για την προστασία και στερέ­ωση του ναού.
Παράλληλα, κατά τα έτη 1982-1983, εκπόνησε την πρώτη αρχιτεκτονική αποτύπωση της ακρόπολης του φρουρίου της Πύλου καθώς και τη μελέτη για την αποκατάσταση του ερειπωμένου κτιρίου, του γνωστού ως “στρατώνες τον Maison", προκειμένου να γίνει μουσείο που θα στεγάσει τη συλλογή Rene Puaux, και συμμετείχε στην οργάνωση και εφαρμογή των προγραμμάτων για την απο­κατάσταση του φρουρίου.
Από το 1980 ώς το 1983 του ανετέθη η μελέτη και η αποτύπωση τμήματος του αρχαίου βόρειου τείχους της Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης.
Από το 1984 ώς το 1990, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως του Θεάτρου του Διονύσου, είχε την ευθύνη της ομάδας εργασίας για τα εκτελούμενα έργα στο μνημείο, το οποίο αποτελεί και αντικείμενο ιδιαίτερου επιστημονι­κού ενδιαφέροντος του.
Οργάνωσε και επέβλεψε τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου της Νό­τιας Κλιτύος της Ακρόπολης και ειδικότερα του Θεάτρου του Διονύσου, όπου με εντελώς αναστρέψιμες μεθόδους προσπάθησε να τονίσει τις αρχιτεκτονικές γραμμές για την πληρέστερη κατανόηση του μνημείου. Γενικότερα το ενδιαφέρον του για τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης επικεντρώθηκε στην προσπάθειά του να εξασφαλιστεί η απόλυτη προστασία τους και η ανάδειξή τους, ώστε να γίνουν μέρος της καθημερινής ζωής των Αθηναίων.
Στα πλαίσια των ερευνών του για τα αρχαία θέατρα, και γενικότερα για την εξάπλωση του Ελληνισμού στη Μ. Ασία, εργάσθηκε για την επιστημονική τεκμη­ρίωση της ταινίας Λυκία της Μαίρης Παπαλιού, που προβλήθηκε στην ελληνική και ξένη τηλεόραση στις αρχές του 1989.
Στα δημοσιεύματά του ασχολήθηκε με έναν τύπο μεταβυζαντινών εκκλησιών, με την ανασύνθεση της σταδιακής καταστροφής του ναού του Επικουρίου Απόλ­λωνα στο πέρασμα των αιώνων και με το πώς είδαν το μνημείο οι ξένοι περιηγη­τές, καθώς και με τη μορφή του κοίλου του Θεάτρου του Διονύσου, ενώ προετοι­μάζει τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα το Ωδείο του Περικλή.
Τίτλος βιβλίου:Το ιερό και το θέατρο του Διονύσου
Υπότιτλος βιβλίου:Μνημεία της νότιας πλευράς της Ακρόπολης
Εκδότης:Καρδαμίτσα
Συντελεστές βιβλίου:Παπαθανασόπουλος, Θάνος Γ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789607262851
Στοιχεία έκδοσης: 1993
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Αρχιτεκτονικη, Τοπογραφία, Χαρτογραφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες