Μπουσίντο

Ο κώδικας των Σαμουράι
Εκδότης:
Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος:
1996
ISBN:
9789600308099
Σελίδες:
190
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Μπουσίντο
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Μπουσίντο
Ο Βύρων Γ. Πολύδωρας μας εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέμα του Μπουσίντο. Το Μπουσίντο (ή Οδός του Σαμουράι) ως άγραφος κώδικας της ηθικής και της εκπαίδευσης των μπουσί (πολεμιστών) αναπτύχθηκε την εποχή του φεουδαλισμού στην Ιαπωνία ενώ μαίνονταν οι πόλεμοι ανάμεσα στους ισχυρούς φεουδάρχες, οι οποίοι είχαν την εξουσία των επαρχιών της χώρας. Είναι έντονα διαποτισμένο από την αυστηρή ηθική διδασκαλία του Κομφούκιου και το πνεύμα του Ζεν, γι' αυτό και περιλαμβάνει έννοιες όπως: η ανδρεία, η ευγένεια, η τιμή, η φιλαλήθεια, η φιλευσπλαχνία, η αυτοθυσία, η αφοβία απέναντι στο θάνατο.

Το Μπουσίντο αρχικά ήταν το αλφάβητο της ζωής μιας πολεμικής κάστας ευγενών, με την πάροδο του χρόνου όμως κατέληξε να είναι ένα ηθικό μέτρο, ένα πρότυπο εσωτερικής ευταξίας και ίσως ο κυριότερος μυστικός καθρέφτης ενός ολόκληρου έθνους· κι αυτό διότι το ένστικτο του πολεμάν, μέσα στο μαγικό κόσμο του ιαπωνικού ιπποτισμού, μεταμορφώθηκε σε ένστικτο του αγαπάν, σε τέχνη του ζην τελικά.

Ο Ιναζό Νιτόμπε σ' αυτό το βιβλίο, στην έξοχη μετάφραση του Βύρωνα Γ. Πολύδωρα, χωρίς ποτέ να υποκύπτει στον πειρασμό της σχολαστικότητας, μας ξεναγεί στη μεγαλειώδη ιπποτική παράδοση της χώρας του και, διυλίζοντας την εποχή μας μέσα απ' αυτήν, προσπαθεί να μας θυμίσει τις αρχετυπικές αξίες ζωής.
Τίτλος βιβλίου:Μπουσίντο
Υπότιτλος βιβλίου:Ο κώδικας των Σαμουράι
Τίτλος πρωτότυπου:Bushido, the soul of Japan
Εκδότης:Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντελεστές βιβλίου:Nitobe, Inazo (Συγγραφέας)
Πολύδωρας, Βύρων Γ. (Μεταφραστής)
ISBN:9789600308099
Στοιχεία έκδοσης: 1996
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Αθλητισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες