Ο δρόμος ενός δεσμώτη

Εκδότης:
Εντός
Έτος:
2001
ISBN:
9789608472983
Σελίδες:
197
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο δρόμος ενός δεσμώτη
Τιμή εκδότη:€15,00
Η τιμή μας: €13,50
στο καλάθι
Ο δρόμος ενός δεσμώτη
"Ο καιρός ήταν απαίσιος, χιόνιζε συνέχεια. Βαδίζαμε στα κουτουρού. Το χιόνι ήτανε πάρα πολύ. Καθίσαμε κάτω από ένα έλατο για να ξεκουραστούμε και όπως είμαστε τσακισμένοι από την κούραση και την αγωνία, μας πήρε για λίγο ο ύπνος. Αργότερα, ηύραμε μια σπηλιά κι εκεί καθίσαμε, κόψαμε ξερά έλατα κι ανάψαμε φωτιά για να ζεσταθούμε. Καθίσαμε κανα-δυο μέρες και ύστερα κατεβήκαμε στο χωριό. Ήτανε όμως καμένο, ψυχή δεν σάλευε".

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Περιγράφοντας με γλώσσα λιτή και απέριττη, μικρές καθημερινές στιγμές από τη ζωή στα χωριά της Κωπαΐδας, τη δεκαετία του 1930, ο Χρήστος Θωμόπουλος συνθέτει το μωσαϊκό της βοιωτικής υπαίθρου. Πρόκειται για τη μοναδική έντυπη μαρτυρία που αναφέρεται στην αποικιοκρατική εκμετάλλευση από Άγγλους επιχειρηματίες, των χωραφιών που αναπτύχθηκαν στην αποξηραμένη λίμνη.

Ο συγγραφέας βαδίζει το μονοπάτι του βίου του, ακολουθώντας τα χνάρια των αναμνήσεων: Μεταξική δικτατορία, στράτευση στο Κομμουνιστικό Κόμμα, Ελληνοαλβανικό μέτωπο, ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, φυλακές και εξορίες. Άλλωστε, ο Χρήστος Θωμόπουλος έζησε τα 25 από τα 61 χρόνια της ζωής του, κλεισμένος σε κάτεργα κι εκτοπισμένος σε ξερονήσια.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο, περιγράφεται η ζωή στην Κωπαΐδα, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το έπος του Ελληνοαλβανικού Μετώπου.
Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας καταθέτει τις εμπειρίες από τη συμμετοχή του στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, πολεμώντας στη Γκιώνα, στον Παρνασσό, στον Ελικώνα, στον Κιθαιρώνα, στην Πάρνηθα και στα Γεράνεια.
Στο τρίτο μέρος, ο Χρ. Θωμόπουλος οδηγείται σιδηροδέσμιος στις φυλακές των Βουρλών, της Αίγινας, της Λιβαδειάς και της Ακροναυπλίας, όπου το "εθνικόφρον κράτος" του ζητά να πληρώσει το τίμημα της συμμετοχής του στην Αντίσταση.
Στο τέταρτο μέρος, ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή του ως θανατοποινίτης, στις φυλακές της Αίγινας, της Κεφαλλονιάς, της Θήβας, του Ιτζεδίν, της Αλικαρνασσού, των Τρικάλων, της Χαλκίδας και της Κέρκυρας.

Το βιβλίο του Χρήστου Θωμόπουλου "Ο δρόμος ενός δεσμώτη" συμπληρώνεται από αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Τίτλος βιβλίου:Ο δρόμος ενός δεσμώτη
Εκδότης:Εντός
Συντελεστές βιβλίου:Θωμόπουλος, Χρήστος (Συγγραφέας)
ISBN:9789608472983
Σειρά εκδότη:Μαρτυρία
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2001
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες