Πληροφοριακά συστήματα για τη διοίκηση επιχειρήσεων (τ.1)
[...] Η ανάπτυξη των Πληροφοριακών Συστημάτων θεωρείται σήμερα ως μια δραστηριότητα της επιχείρησης ή του οργανισμού, στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο στελέχη του τμήματος των Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και στελέχη των άλλων τμημάτων της επιχείρησης καθώς και της ανώτατης διοίκησης. Η συμμετοχή των στελεχών αυτών είναι αναγκαία για τον επακριβή καθορισμό των πληροφοριακών αναγκών έτσι, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα να υποστηρίζουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποφάσεις που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν η τεχνολογία των πληροφοριακών συστημάτων χρησιμοποιείται απλά και μόνο για να εκτελούνται γρηγορότερα αυτά που εκτελούνταν στο παρελθόν, τότε είναι φανερό πως τα περισσότερα από τα οφέλη της νέας τεχνολογίας δε γίνονται αντιληπτά από τα στελέχη των επιχειρήσεων.Έτσι, ο κύριος σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να δώσει τη δυνατότητα στα σημερινά και μελλοντικά στελέχη των επιχειρήσεων ν' αντιληφθούν το ρόλο τους στην πληροφοριακή εποχή .
Στην Ελληνική βιβλιογραφία υπάρχουν ορισμένα βιβλία που διαπραγματεύονται το γνωστικό αντικείμενο των Πληροφοριακών Συστη-μάτων. Τα περισσότερα όμως από αυτά αναπτύσσουν τα πληροφοριακά συστήματα από την τεχνική τους κυρίως πλευρά, χωρίς να τα εξετάζουν ως επιχειρησιακά συστήματα. Η έλλειψη αυτή συγγραμμάτων, που να θεωρούν τα πληροφοριακά συστήματα ως επιχειρησιακά συστήματα για την απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων από την επιχείρηση, μας οδήγησε στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. [...]
(από τον πρόλογο της α΄ έκδοσης)

Σταυρακοπούλου Σωτηρία
Η Σωτηρία Σταυρακοπούλου γεννήθηκε στον Βόλο (1957). Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1980) και εργάζεται ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της παραπάνω Σχολής. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα, μελετήματα και βιβλιοκρισίες που αφορούν την πρώιμη δημώδη και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει τις ακόλουθες μελέτες: "Περικλής Σφυρίδης - Παραφυάδες ΙΙ: Κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκρισίες 1999-2008" (Καστανιώτης, 2008) και "Περικλής Σφυρίδης - Ο πεζογράφος και η κριτική για το έργο του" (Εστία, 2011), "Επ’ αφορμή - Μελετήματα για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης" (Iανός, 2011), "Η γερμανική κατοχή σε πεζογράφους της Θεσσαλονίκης" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2015), "Τέσσερις συνεντεύξεις του Περικλή Σφυρίδη" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2016), "Εργογραφία - Βιβλιογραφία Κωνσταντίνου Κ. Παπουλίδη: 1960-2016" (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2016), "Τα μη του έρωτα: Virtu per sensi - Ερμηνευτικές θεωρήσεις της υστερομεσαιωνικής και αναγεννησιακής λογοτεχνίας: 12ος-17ος αι." (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2017), "Τέχνη αψιμυθίωτη" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2017). Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1980 με τη συλλογή διηγημάτων "Τα ζούμπερα" (Ερμής) και ακολούθησαν τα εξής βιβλία λογοτεχνίας: "Η χορδοφάσα και ο κύκλος" (διήγηση: Ερμής,1982)· "Η λαπαροτομή" (διηγήματα: Λιβάνης, 1983)· "Άλμα" (μυθιστόρημα: Ερμής, 1989)· "Οι δεξιώσεις" (μυθιστόρημα: Εστία, 2001)· "Η μεθυσμένη γυναίκα" (μυθιστόρημα: Εστία, 2005)· "Σπάνιες αλήθειες" (μυθιστόρημα: Εστία, 2008), "Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ" (μυθιστόρημα: Εστία, 2012).