Nutuk: Ο μέγας ρητορικός (τ.2)

Εκδότης:
Παπαζήσης
Έτος:
2009
ISBN:
9789600222159
Σελίδες:
629
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Nutuk: Ο μέγας ρητορικός
Τιμή εκδότη:€26,50
Η τιμή μας: €23,85
στο καλάθι
Nutuk: Ο μέγας ρητορικός (τ.2)
Στις 15 Οκτωβρίου 1927 και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Μεγάλης Συνέλευσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας, ανέβηκε στο βήμα και άρχισε την ομιλία του. Πρόκειται για την ομιλία που έγινε γνωστή ως Atatork'on Nutku και η οποία διήρκεσε 6 ημέρες (συνολικά 36,5 ώρες). Μία αγόρευση που στην πορεία του χρόνου αποδείχτηκε μεγάλης ιστορικής σημασίας τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους ανά τον κόσμο μελετητές του έργου του Ατατούρκ και της νεώτερης ιστορίας της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αυτής, ο Ατατούρκ κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια αφηγείται όλη την πορεία του τουρκικού έθνους κατά τη διάρκεια του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Τουρκίας και τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της αγόρευσης αυτής για τον Έλληνα αναγνώστη έγκειται στο ότι μπορεί να βρει κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που τα αφηγείται ο επί κεφαλής του στρατού της "απέναντι" πλευράς, ο άνθρωπος που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις εκ μέρους της Τουρκίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι με την ομιλία του αυτή ο Ατατούρκ κατέγραψε όχι μόνο τη ζωή και τις απόψεις του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις λύσεις που έδωσε, αλλά κυρίως την ιστορία της Νεώτερης Τουρκίας όπως εκείνος ήθελε να την παρουσιάσει και να την αφήσει παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές, στις οποίες εμπιστεύεται το καθήκον της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται ολόκληρο το κείμενο στην ελληνική γλώσσα και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην καλύτερη γνώση και κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας και των δύο λαών.
Τίτλος βιβλίου:Nutuk: Ο μέγας ρητορικός
Εκδότης:Παπαζήσης
Συντελεστές βιβλίου:Atatürk, Kemal, 1881-1938 (Συγγραφέας)
Μαυροπούλου, Μάρω (Μεταφραστής)
Μάζης, Ιωάννης Θ. (Επιμελητής)
Μάζης, Ιωάννης Θ. (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789600222159
Σειρά εκδότη:Βιβλιοθήκη Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2009
Τόμος:2/2
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες