Οι Επτανήσιοι και ο Σολωμός
Στο βιβλίο αυτό διερευνώνται δύο κυρίως θέματα. Το πρώτο είναι η σχέση, τόσο η λογοτεχνική όσο και η κοινωνική, του Σολωμού και των σύγχρονών του Επτανησίων ποιητών. Το δεύτερο θέμα είναι αφενός η πρόσληψη του σολωμικού έργου από την επτανησιακή ποίηση και κριτική αμέσως μετά από το θάνατο του Σολωμού και αφετέρου η διαχείριση της σολωμικής πνευματικής κληρονομιάς από τους Επτανήσιους στη συνέχεια, στην εποχή που αρχίζει από το θάνατο του ποιητή και φτάνει μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Επιμέρους ζητήματα που σχολιάζονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου είναι: η ιστορία του όρου "Επτανησιακή Σχολή" από τις πρώτες εμφανίσεις του ως σήμερα· η σχέση της σολωμικής ποίησης με εκείνη των λεγόμενων "εξωσολωμικών" ποιητών Κάλβου, Λασκαράτου και Βαλαωρίτη· η αξιοσημείωτη -και ως σήμερα υποβαθμισμένη- διάδοση του αρχαϊσμού στην επτανησιακή ποίηση, από τις αρχές του 19ου αιώνα ως το τέλος του· η συμβολή των Επτανήσιων ποιητών στην υστεροφημία του Σολωμού· ο ρόλος τον οποίο η σολωμική ποίηση διαδραμάτισε για τους λεγόμενους "επιγόνους" της Επτανησιακής Σχολής, ποιητές και κριτικούς· η συμβολή της όψιμης επτανησιακής κριτικής στη μελέτη και την αισθητική αποτίμηση της σολωμικής ποίησης. [...]

Τσάμπρα, Φωτεινή
Η Φωτεινή Τσάμπρα είναι πτυχιούχος αρχαιολόγος. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και μεταφράστρια της γαλλικής γλώσσας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ, εργάστηκε σαν ερευνήτρια και δίδαξε στο Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ακόμη, εργάστηκε σαν μουσειοπαιδαγωγός σε παιδικές εξοχές και στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ενώ παράλληλα διετέλεσε εισηγήτρια σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Παράλληλα, από το 1988 έως και το 2004, εργάστηκε σε δημόσιες και ιδιωτικές κατασκηνώσεις (στους τομείς: ψυχαγωγία, χειροτεχνία) και συμμετείχε για πολλά χρόνια σαν ψυχαγωγός σε ιδιωτική επιχείρηση με ιδιαίτερες ανάγκες και έγραψε παραμύθια σε γραφή Braille.
Εκπονεί πρωτότυπα προγράμματα μουσειολογικού - μουσειοπαιδαγωγικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), πινακοθήκες, μουσεία καθώς και ιστορικούς - αρχαιολογικούς χώρους και ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών, στίχων, θεατρικών έργων και βιβλίων για παιδιά.