Κωνσταντινουπολίτικα θεατρικά προγράμματα 1876-1900

Συμβολή στη βιβλιογράφηση θεατρικών μονόφυλλων του 19ου αιώνα
Εκδότης:
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Έτος:
1999
ISBN:
9789602011355
Σελίδες:
218
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κωνσταντινουπολίτικα θεατρικά προγράμματα 1876-1900
Τιμή εκδότη:€12,20
Η τιμή μας: €10,98
στο καλάθι
Κωνσταντινουπολίτικα θεατρικά προγράμματα 1876-1900
Στον τόμο αυτό βιβλιογραφούνται τριακόσια ενενήντα (390) προγράμματα του ελληνικού θεάτρου στην Κωνσταντινούπολη, από το 1876 έως και το 1900, μονόφυλλα ως επί το πλείστον και λιγοστά δίφυλλα.
Τα προγράμματα αυτά, που έχουν καταγραφεί από αυτοψία, ανήκουν στην πλειονότητά τους στη συλλογή του Μουσείου και Κέντρου Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου, λιγότερα στη συλλογή του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) και μερικά μόνο στο συλλέκτη κ. Σπυρ. Μανουσάκη.
Στα πλαίσια της πολύχρονης έρευνάς μου για το ελληνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη στο 19ο αι., το ενδιαφέρον αυτό υλικό εντοπίστηκε με πολύ κόπο, αταξινόμητο τότε, στις αποθήκες του Θεατρικού Μουσείου. Η πρώτη αυτή ερευνητική προσπάθεια έφερε στην επιφάνεια περί τα τριακόσια είκοσι (320) θεατρικά προγράμματα, που με τη βοήθεια της κ. Ξανθής Ζαχαριάδου μπόρεσα να καταγράψω. Οι πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρουν, αξιοποιήθηκαν από τη γράφουσα και ήδη έχουν περιληφθεί στο δεύτερο τόμο του έργου «Το ελληνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη το 19ο αι. Αθήνα: Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών, 1996».
Η προ δύο ετών νέα έρευνα στο ταξινομημένο πλέον αρχείο θεατρικών προγραμμάτων του Θεατρικού Μουσείου είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό εβδομήντα (70) επιπλέον Κ/πολίτικων θεατρικών προγραμμάτων που έρχονται να εμπλουτίσουν με νέα στοιχεία τον τομέα της ελληνικής παραστασιογραφίας στην Κωνσταντινούπολη στο 19ο αι.
Τα προγράμματα αυτά, στο σύνολό τους, αποτελούν ένα πρωτότυπο ερευνητικό υλικό, που για πρώτη φορά καταγράφεται αυτοτελώς. Η πληθώρα των στοιχείων που προσφέρουν: ονομασίες θεάτρων, θιάσων, χρόνος παραμονής τους, σύνθεσή τους, καταγραφή του δραματολογίου τους, τίτλοι έργων, τίτλοι πρωτοτύπων όταν πρόκειται για μεταφράσεις, ονόματα συγγραφέων, μεταφραστών, διασκευαστών, ημερομηνίες των παραστάσεων, συχνότητα εναλλαγής έργων και επανάληψής τους, διανομή ρόλων, αναφορές σε συμπληρωματικά των παραστάσεων θεάματα, όπως απαγγελίες ποιημάτων, εκτέλεση τραγουδιών και σε παραθεατρικά θεάματα προς το τέλος του αιώνα, όπως σχοινοβασίες, παντομίμες, γυμναστικές ασκήσεις κ.ά. τα καθιστούν πολύτιμες πηγές πληροφόρησης για τους ιστορικούς του νεοελληνικού θεάτρου. Συγχρόνως συμπληρώνουν κενά στις θεατρικές ειδήσεις από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η διασταύρωσή τους με αυτές αποδεικνύει την εγκυρότητα των πληροφοριών τους. […] (Από τον πρόλογο της συγγραφέως)
Τίτλος βιβλίου:Κωνσταντινουπολίτικα θεατρικά προγράμματα 1876-1900
Υπότιτλος βιβλίου:Συμβολή στη βιβλιογράφηση θεατρικών μονόφυλλων του 19ου αιώνα
Εκδότης:Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Συντελεστές βιβλίου:Σταματοπούλου - Βασιλάκου, Χρυσόθεμις (Συγγραφέας)
ISBN:9789602011355
Στοιχεία έκδοσης: 1999
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Θέατρο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες