Η τριλογία του Τσίρκα

Δοκίμιο στον δυτικό μαρξισμό
Εκδότης:
Τυπωθήτω
Έτος:
2002
ISBN:
9789604020225
Σελίδες:
156
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η τριλογία του Τσίρκα
Τιμή εκδότη:€12,94
Η τιμή μας: €11,65
Η τριλογία του Τσίρκα
Η τριλογία σαφώς και έχει γραφτεί από μια φιλοσοφική προοπτική του θεωρητικού μαρξισμού πάνω στη σχέση του ατόμου με την ιστορία, θέτοντας υπαρξιακά και αισθητικά ερωτήματα. Θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την ιδεολογική δομή της Τριλογίας ως εξής: Η ιστορία υπάρχει σαν γεγονός στο χώρο και στο χρόνο, αλλά υπάρχει και στο ασυνείδητο του εκάστοτε ατόμου. Το άτομο ταυτίζεται με την ιστορία, και στην ταύτιση αυτή εδράζεται η προλεταριακή συνείδηση. Το άτομο εκδηλώνεται σαν ελεύθερος εκφραστής της ιστορίας όταν δεν "αντιστέκεται", όπως βλέπουμε, π.χ. στο ρόλο της Έμμης και του Μάνου, αλλά ακόμη και στο τέλος των ελληνικών ταξιαρχιών στη Μέση Ανατολή.
Η Τριλογία αναλογεί σ' αυτό που συνιστά ο Καβάφης: μια γνήσια αποδοχή της ρευστότητας του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας. Το άτομο κινείται σαν να παίζει ένα θεατρικό ρόλο, το ρόλο του εαυτού του στην ιστορία, φαίνεται να μας λέει ο Τσίρκας. Αντίθετα, το Ανθρωπάκι και οι Μινώταυροι ζουν στην ψευδαίσθηση ότι αυτοί φτιάχνουν την ιστορία.
Ο Γουνελάς έχει κοιτάξει την Τριλογία μέσα από το φιλοσοφικό πρίσμα των δύο τελευταίων αιώνων και δίνει ειρμό και υπόσταση σε απόψεις που φαίνεται να συμφωνούν με τις λεπτές θέσεις του μαρξισμού. Ο Τσίρκας δικαιώνεται ως ένας μεγάλος λογοτέχνης και στοχαστής.
Τίτλος βιβλίου:Η τριλογία του Τσίρκα
Υπότιτλος βιβλίου:Δοκίμιο στον δυτικό μαρξισμό
Εκδότης:Τυπωθήτω
Συντελεστές βιβλίου:Γουνελάς, Χαράλαμπος - Δημήτρης (Συγγραφέας)
ISBN:9789604020225
Σειρά εκδότη:Παραφερνάλια
Στοιχεία έκδοσης:Φεβρουάριος 2002
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Δοκίμιο

Foucault Michel

Foucault Michel
Ο Μισέλ Φουκώ (1926-1984) γεννήθηκε στο Πουατιέ. Σπούδασε στην École Normale Supérieure (1946-1950), όπου έζησε μερικά από τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του, αποπειρώμενος δύο φορές (1948, 1950) να αυτοκτονήσει. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης (1953-1954), την οποία όμως διέκοψε για να εργαστεί ως σύμβουλος μορφωτικών υποθέσεων του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Σουηδία και την Πολωνία. Το 1960 επέστρεψε στη Γαλλία και τον επόμενο χρόνο υποστήριξε στη Σορβόννη την περίφημη διατριβή του πάνω στην ιστορία της τρέλας (Folie et Déraison. Histoire de la folie à l’âge classique). Από το 1965 ζει ουσιαστικά στην Τύνιδα, ώς το φθινόπωρο του 1968, οπότε επιστρέφει στο Παρίσι, προκειμένου να αναλάβει τη διεύθυνση του Τμήματος Φιλοσοφίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου στη Βενσέν. Το 1970 εκλέγεται καθηγητής στο περιώνυμο Κολέγιο της Γαλλίας, στην έδρα που ο ίδιος θα ονομάσει «Ιστορία των συστημάτων σκέψης». Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1950 ώς το 1953. Το 1971 ιδρύει την GIP (Groupe d’informations sur les prisons/Ομάδα πληροφόρησης για τις φυλακές), η οποία θα διαλυθεί την επόμενη χρονιά. Στα τέλη του 1978 μεταβαίνει στην Τεχεράνη και δημοσιεύει σειρά άρθρων υποστήριξης της ιρανικής επανάστασης. Άφησε μεγάλο αριθμό έργων. Ορισμένα, μεταφρασμένα στα ελληνικά: Ιστορία της σεξουαλικότητας: Η δίψα της γνώσης, μτφρ. Γκλόρυ Ροζάκη, Κέδρος/Ράππας 1978 Οι λέξεις και τα πράγματα: Μια αρχαιολογία των επιστημών του ανθρώπου, μτφρ. Κωστής Παπαγιώργης, επιμ. Παναγιώτης Κονδύλης, Γνώση 1986 Η αρχαιολογία της γνώσης, μτφρ. Κωστής Παπαγιώργης, Εξάντας 1987 Ιστορία της σεξουαλικότητας: Η χρήση των απολαύσεων, μτφρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, Κέδρος/Ράππας 1989 Επιτήρηση και τιμωρία: Η γέννηση της φυλακής, μτφρ. Καίτη Χατζηδήμου και Ιουλιέττα Ράλλη, Κέδρος/Ράππας 1989 Ιστορία της σεξουαλικότητας: Η μέριμνα για τον εαυτό μας, μτφρ. Γιάννης Κρητικός, Κέδρος/Ράππας 1993 Εγώ, ο Πιερ Ριβιέρ, που έσφαξα τη μητέρα μου, την αδελφή μου και τον αδελφό μου: Μια περίπτωση μητροκτονίας-αδελφοκτονίας τον 19ο αιώνα, μτφρ. Γιάννης Οικονόμου, Κέδρος 2002 Για την υπεράσπιση της κοινωνίας, μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, Ψυχογιός 2002 Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή, μτφρ. Πάρης Μπουρλάκης, Καλέντης 2007 Η τάξη του λόγου: Εναρκτήριο μάθημα στο Collège de France 1970, μτφρ. Μηνάς Χρηστίδης, Ηριδανός χ.χ. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν: Οι μη κανονικοί. Παραδόσεις στο Κολέγιο της Γαλλίας, 1974-1975, μτφρ. Σωτήρης Σιαμανδούρας, 32019 Για την κυβέρνηση των ζωντανών. Παραδόσεις στο Κολέγιο της Γαλλίας, 1979-1980, μτφρ. Γιώργος Καράμπελας - Πάρης Μπουρλάκης, (2020), Το θάρρος της Αλήθειας. Η κυβέρνηση του εαυτού και των άλλων. Παραδόσεις στο Κολέγιο της Γαλλίας, 1983-1984, μτφρ. Γιώργος Καράμπελας (2022). (Πηγή: "Βιβλιοπωλείον της Εστίας", 2024)

Άλλα έργα του συγγραφέα:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες