Φως στους θόλους

Οι αγροτικοί θόλοι και άλλες θολωτές πέτρινες κατασκευές στη Μαγνησία
Εκδότης:
Καρεκλίδη
Έτος:
2009
ISBN:
9789609849524
Σελίδες:
230
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Φως στους θόλους
Τιμή εκδότη:€15,21
Η τιμή μας: €13,69
στο καλάθι
Φως στους θόλους
Το βιβλίο αναφέρεται στις θολωτές πέτρινες κατασκευές αγροτικής χρήσης και όχι μόνο, που υπάρχουν στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στην περιοχή του τέως Δήμου Μακρινίτσας, δηλαδή στις σημερινές περιοχές Βελανιδιάς, Παλιουρίου, Διμηνίου, Κακάβου, Μελισσατίκων, Κογιάτικων, Λουζίνκου, Φυτόκου, Λουμπάρδας και Μακρινίτσας.

Εισαγωγικά γίνεται αναφορά στον όρο «θόλος» στις γραφές, στην Αρχιτεκτονική και την Αρχαιολογία. Αναφέρονται επίσης, οι απαραίτητες Μαθηματικές έννοιες και οι αρχές της Μηχανικής που έχουν εφαρμοστεί για την κατασκευή των θόλων, του ιδιόμορφου και πανάρχαιου αυτού τρόπου κατασκευής πρωτόγονων κυκλικών οικοδομών.

Αφού γίνετε παρουσίαση ανάλογων κτισμάτων στις άλλες ευρωπαϊκές και παραμεσόγειες χώρες και των θολωτών κτισμάτων στον ελληνικό χώρο, ακολουθεί η καταγραφή των θόλων και των υπόλοιπων θολωτών κτηρίων της Μαγνησίας, καθώς και άλλων πέτρινων κατασκευών στην περιοχή των θόλων.

Για να ερμηνευτεί, από το συγγραφέα, το «οικιστικό φαινόμενο» των θόλων γίνεται μελέτη των τελευταίων ιστορικών περιόδων από διάφορες πλευρές. Εξετάζονται, δηλαδή, οι πολιτικές-διοικητικές, οι κοινωνικές- δημογραφικές, οι κλιματικές και οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους αιώνες στην περιοχή των θόλων.

Ακολουθούν συμπεράσματα που συνδέουν τους θόλους με την αύξηση της γεωργικής ενασχόλησης, τις αλλαγές στη γεωργική παραγωγή, το περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής. Οι θόλοι καταγράφονται και παρουσιάζονται σαν στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης του αγροτικού κόσμου που έζησε και αναπτύχθηκε στη Μαγνησία τους προηγούμενους αιώνες.

Το βιβλίο ρίχνει φως στους σκοτεινούς αγροτικούς θόλους της Μαγνησίας, όπως ο τίτλος και η φωτογραφία του εξώφυλλου δηλώνουν. Αποτελεί μια πολύπλευρη μελέτη και καταγραφή των πέτρινων θολωτών κτηρίων, που υπάρχουν στη Μαγνησία.
Τίτλος βιβλίου:Φως στους θόλους
Υπότιτλος βιβλίου:Οι αγροτικοί θόλοι και άλλες θολωτές πέτρινες κατασκευές στη Μαγνησία
Εκδότης:Καρεκλίδη
Συντελεστές βιβλίου:Σακαβάλας, Κώστας Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789609849524
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2009
Σημείωση:Χορηγός έκδοσης: Δήμος Αισωνίας, Διμήνι Μαγνησίας.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Αρχιτεκτονικη, Τοπογραφία, Χαρτογραφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες