Η 28η Οκτωβρίου 1940

Πανηγυρικοί λόγοι Ακαδημαϊκών
Εκδότης:
Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
Έτος:
1978
Σελίδες:
608
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η 28η Οκτωβρίου 1940
Τιμή εκδότη:€11,66
Η τιμή μας: €10,49
Η 28η Οκτωβρίου 1940
Με τον προεδρικό μου λόγο της 13ης Ιανουαρίου 1977 έκαμα έναν απολογισμό, που ήταν καρπός επίπονης έρευνας στους πενήντα πολυσέλιδους τόμους των Πρακτικών της Ακαδημίας Αθηνών. Ο απολογισμός προσπάθησε να δείξει ποια ήταν η προσφορά των λογοτεχνών Ακαδημαϊκών στα πρώτα πενήντα χρόνια της Ακαδημίας, αλλά και πόσο άγνωστη έμεινε η προσφορά αυτή, σκορπισμένη στους τόμους των Πρακτικών της. Κ' επρόσθετα ότι τα κείμενα αυτά αποτελούν μια πολύ σημαντική κριτική σελίδα της Ελληνικής Γραμματείας και ότι θα είναι μια ζωηρότατη έκπληξη για τους νέους μας, όταν τα γνωρίσουν και με προσοχή τα μελετήσουν, αλλά και για τους παλαιοτέρους, που δεν τα θυμούνται όλα και ίσως δεν σκέφτηκαν πόσο όγκο έχουν και πόση αξία. Διατύπωνα και μιαν ευχή: Να συγκεντρωθούν σ' ένα μεγάλο τόμο και ευρύτατα να κυκλοφορήσουν.

Η Ακαδημία έδωσε αμέσως την άδεια, αλλά και το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη" της Ακαδημίας πρόθυμα δέχτηκε την πρότασή μου να ενταχθεί στις εκδόσεις του ο τόμος μ' αυτά τα κείμενα.

Εξηγούσα ακόμα με τον προεδρικό μου λόγο ότι μπορούμε να χωρίσουμε σε έξι είδη αυτό το υλικό: Στα κείμενα που πραγματεύονται γενικά λογοτεχνικά, αισθητικά και γραμματολογικά θέματα· στις εισηγήσεις για την εκλογή Ακαδημαϊκών, που οι περισσότερες είναι εξαίρετες κριτικές εργασίες· στους πανηγυρικούς λόγους που υπηρετούν και δυναμώνουν την εθνική μνήμη· σε μελετήματα που βοήθησαν την ελληνική σκέψη να έχει συμμετοχή στον εορτασμό μεγάλων πνευματικών γεγονότων με παγκόσμια αξία· στις πληροφοριακές εκθέσεις για διεθνή συνέδρια ή αλλά γεγονότα, που άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέση με την πνευματική μας ζωή· τέλος, στους εισιτήριους, τους παρθενικούς λόγους, και στους λόγους των αναδόχων των νέων Ακαδημαϊκών.

Το άφθονο αυτό υλικό δεν μπορούσε να χωρέσει σ' έναν τόμο. Και το μοιράσαμε σε δυο ενότητες. Με τη μία δίνουμε τους πανηγυρικούς λόγους για την 25η Μαρτίου 1821 και την 28η Οκτωβρίου 1940, και όχι μόνο των λογοτεχνών Ακαδημαϊκών άλλα όλων των Ακαδημαϊκών της πεντηκονταετίας, (ο όγκος των πανηγυρικών λόγων Ακαδημαϊκών για την 25η Μαρτίου 1921 μας υποχρέωσε να συγκεντρώσουμε σε χωριστό τόμο τους πανηγυρικούς λόγους για την 28η Οκτωβρίου 1940) - έτσι πλουτίσαμε πολύ αυτή την ενότητα, - στην άλλη ενότητα συγκεντρώσαμε μόνο κείμενα λογοτεχνών Ακαδημαϊκών. Ανατυπώνονται τα κείμενα από τα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών χωρίς καμιά μεταβολή, για να παρουσιάζουν και την εξέλιξη της γλώσσας μας σχεδόν από χρόνο σε χρόνο. [...]

(από τα προλεγόμενα του Πέτρου Χάρη, Γεν. Γραμματέα του "Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη" της Ακαδημίας Αθηνών)

Τίτλος βιβλίου:Η 28η Οκτωβρίου 1940
Υπότιτλος βιβλίου:Πανηγυρικοί λόγοι Ακαδημαϊκών
Εκδότης:Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
Συντελεστές βιβλίου:κ.ά. (Συγγραφέας)
Θεοδωρακόπουλος, Ιωάννης Ν. (Συγγραφέας)
Τσάτσος, Κωνσταντίνος, 1899-1987 (Συγγραφέας)
Ζακυθηνός, Διονύσιος Α. (Συγγραφέας)
Χάρης, Πέτρος (Συγγραφέας)
Παλλάντιος, Μενέλαος (Συγγραφέας)
Τερζάκης Άγγελος (Συγγραφέας)
Μιχαηλίδης - Νουάρος, Γεώργιος (Συγγραφέας)
Μυλωνάς, Γεώργιος Ε. (Συγγραφέας)
Μυριβήλης Στράτης (Συγγραφέας)
Βενέζης, Ηλίας, 1904 -1973 (Συγγραφέας)
Πουλίτσας, Παναγιώτης Η. (Συγγραφέας)
Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Άμαντος, Κωνσταντίνος Ι. (Συγγραφέας)
Κούζης, Αριστοτέλης Π. (Συγγραφέας)
Καλιτσουνάκης, Ιωάννης (Συγγραφέας)
Μπαλάνος, Δημήτριος Σίμου (Συγγραφέας)
Κόκκινος, Διονύσιος Α., 1884-1967 (Συγγραφέας)
Κουγέας, Σωκράτης Β., 1877 - 1966 (Συγγραφέας)
Αθανασιάδης - Νόβας, Γεώργιος (Συγγραφέας)
Χάρης, Πέτρος (Επιμελητής)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Ακαδημία Αθηνών
Στοιχεία έκδοσης: 1978
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες