Catastici Feudorum Crete: Catasticum Channe 1314 - 1396

Εκδότης:
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών
Έτος:
2008
ISBN:
9789603710387
Σελίδες:
718
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Catastici Feudorum Crete: Catasticum Channe 1314 - 1396
Τιμή εκδότη:€38,00
Η τιμή μας: €34,20
Catastici Feudorum Crete: Catasticum Channe 1314 - 1396
Οι μαρτυρίες για την περιοχή των Χανίων είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και αποσπασματικές σχεδόν για ολόκληρη τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη. Οι μαρτυρίες αυτές είναι διάσπαρτες σε δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα τόσο στη σειρά του Αρχείου του δούκα και των νοτορίων της Κρήτης όσο και σε βενετικές σειρές στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας, καθώς και σε βενετικά χρονικά Η αποσπασματικότητά τους ης καθιστά πολλές φορές ελάχιστα αποδοτικές για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής. Ο εντοπισμός λοιπόν κάθε νέας πληροφορίας όχι μόνο προσθέτει νέα ιστορικά στοιχεία, αλλά καθιστά καλύτερα αξιοποιήσιμες ης ήδη υπάρχουσες μαρτυρίες. Υπό το πρίσμα αυτό μια μεγάλη πηγή, όπως το Κατάστιχο των Χανίων, με αποκλειστικό περιεχόμενο πληροφορίες για την περιοχή των Χανίων λαμβάνει ιδιαίτερο βάρος.
Αν και το εύρος των πληροφοριών που παρέχει το Κατάστιχο των Χανίων είναι περιορισμένο, επικεντρωμένο στο γαιοκτητικό καθεστώς της περιοχής κατά τη διάρκεια του 14ου αι., ωστόσο αποτελεί εφαλτήριο για προεκτάσεις σε πολλά θέματα από την ιστορία της περιοχής. Το Κατάστιχο προσφέρει πλούσιο ανθρωπωνυμικό και τοπωνυμικό υλικό ειδικά για την περιοχή των Χανίων, ενώ συμπληρώνει τα στοιχεία για το καθεστώς της γαιοκτησίας, την κίνηση της αγοράς της γης, την παρουσία του ελληνικού στοιχείου μεταξύ των γαιοκτημόνων και πολλά άλλα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το σύνολο του νησιού.
Αν και το περιεχόμενο του Κατάστιχου περιλαμβάνει καταχωρίσεις με σχεδόν πανομοιότυπη μορφή, κρίθηκε αναγκαία η έκδοση ολόκληρων των κειμένων και όχι των περιλήψεών τους, για να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ερευνητές διαφορετικών ειδικοτήτων να εκμεταλλευτούν καλύτερα ης πληροφορίες για μια περιοχή ελάχιστο ευνοημένη από ιστορικές μαρτυρίες. Θεωρήθηκε επίσης αναγκαίο να προταχθεί εκτενής εισαγωγή που θα βοηθά τον αναγνώστη ερευνητή να κατανοήσει την ιστορία του χώρου και να διεισδύσει ευκολότερα στο περιεχόμενο της πηγής. Η εισαγωγή δεν περιορίστηκε στο ειδικό θέμα της γαιοκτησίας, αλλά επεκτάθηκε στη γενικότερη ιστορία της περιοχής των Χανίων κατά τη διάρκεια του 13ου αι. και μέχρι την έναρξη του Κατάστιχου κατά τη δεύτερη δεκαετία του 14ου αιώνα. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου:Catastici Feudorum Crete: Catasticum Channe 1314 - 1396
Εκδότης:Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών
Συντελεστές βιβλίου:Γάσπαρης, Χαράλαμπος (Συγγραφέας)
ISBN:9789603710387
Σειρά εκδότη:Πηγές
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2008
Κατηγορίες:Ιστορία > Ρωμαική, Βυζαντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία
Γενικά Βιβλία > Διάφορα
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες