Τι είναι διαφωτισμός

Εκδότης:
Έρασμος
Έτος:
2018
ISBN:
9789606870729
Σελίδες:
44
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τι είναι διαφωτισμός
Τιμή εκδότη:€6,36
Η τιμή μας: €5,72
στο καλάθι
Τι είναι διαφωτισμός
Σήμερα όταν ένα περιοδικό θέτει στους αναγνώστες του ένα ερώτημα, έχει σκοπό να συλλέξει απόψεις επί ενός θέματος για το οποίο ο καθένας έχει ήδη μια γνώμη· δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μάθει κανείς κάτι καινούργιο. Κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα, οι εκδότες προτιμούσαν να θέτουν στο κοινό ερωτήματα σχετικά με προβλήματα τα οποία δεν είχαν ακόμη επιλυθεί. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η πρακτική ήταν περισσότερο αποτελεσματική· αναμφισβήτητα όμως παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Με κάποια ευκαιρία, στο πλαίσιο αυτής της συνήθειας, τον Νοέμβριο του 1784 ένα γερμανικό περιοδικό, το Belninische Monatschrif, δημοσίευσε μια απάντηση στο ερώτημα: Was ist Aufklarung? και ο απαντών ήταν ο Καντ.

Ένα έλασσον κείμενο, ίσως. Όμως νομίζω ότι σημασιοδοτεί μια διακριτική είσοδο στην ιστορία της σκέψης πάνω σ' ένα ερώτημα στο οποίο η σύγχρονη φιλοσοφία δεν μπόρεσε να απαντήσει, αλλά και από το οποίο ποτέ δεν μπόρεσε να απαγκιστρωθεί. Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο επαναλαμβάνεται με ποικίλες μορφές επί δύο αιώνες τώρα. Από τον Χέγκελ μέσω του Νίτσε ή του Μαξ Βέμπερ, μέχρι τον Χορκχάιμερ ή τον Χάμπερμας, κανένας σχεδόν φιλόσοφος δεν απέφυγε να αντιμετωπίσει το ερώτημα αυτό, άμεσα ή έμμεσα. Τι είναι, λοιπόν, το φαινόμενο αυτό που ονομάσθηκε "Aufklarung" και το οποίο έχει καθορίσει, εν μέρει τουλάχιστον, το τι είμαστε, τι σκεπτόμαστε και τι πράττουμε σήμερα; [...]

Μισέλ Φουκώ
Τίτλος βιβλίου:Τι είναι διαφωτισμός
Τίτλος πρωτότυπου:Was ist Aufklärung?
Εκδότης:Έρασμος
Συντελεστές βιβλίου:Foucault Michel (Συγγραφέας)
Ροζάνης Στέφανος (Μεταφραστής)
Μυλωνάς, Ανδρέας (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789606870729
Σειρά εκδότη:Φιλοσοφία
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2018
Σημείωση:Εισαγωγή: Στέφανος Ροζάνης.
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες