Η μπαρή σεβντάβα
Ο Μανώλης αγάπησε την Αννούλα και η φυλή του ξεσηκώθηκε.
- Αυτή θα πάρεις; Οι Τσιγγάνοι δεν παντρεύονται ξανθιές.
Ο Μανώλης την πήρε και ο κόσμος τον δικαιολόγησε.
- Ήταν ερωτευμένος, έπρεπε να την πάρει.
Η πεθερά θα την πολεμήσει μ' όλα τα δίκια και τα μέσα, που της δίνει η μητριαρχία στους Τσιγγάνους. Με όπλο την ξεφτίλα, θα τη διαλύσει, θα βάλει θεούς και δαίμονες να την κυνηγήσουν, θα την καταραστεί. Ακόμα και μέσα στην εκκλησία τη μέρα του γάμου της θα την απειλήσει:
"Και δέκα παιδιά να σου κάνει ο γιος μου, εγώ θα σε χωρίσω".
Ο γιος της είναι φίρμα, εξώφυλλο, έχει λεφτά. Είναι ο άντρας, το ομορφόπαιδο που οι γκόμενες παραληρούν για πάρτη του και είναι έτοιμες να πέσουν στα πατώματα.
Ό,τι και να γίνει, η Αννούλα του θα είναι η μία και μοναδική. Το μωρό με τα τιγρίσια μάτια που πρωτοείδε ένα βράδυ στο πάλκο του Τζίμη του Χοντρού.
"Και ξύλο έφαγα και μ' άλλες πήγε, αλλά εγώ, αγόρι μου, ήμουν γι' αυτόν το Άλφα το καλό.
Ο Μανώλης δεν με ξεπέρασε ποτέ, αλλά και για μένα ήταν και θα είναι ο άντρας της ζωής μου.
Ο δικός μου ο Γύφτος".
Τίτλος βιβλίου: | Η μπαρή σεβντάβα |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Ένας έρωτας μεγάλος |
---|
Εκδότης: | Περίπλους |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Αλεξανδρής, Θάνος (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789608202528 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Βιογραφίες | Σελίδες: | 293 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 2002 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Κατηγορίες: | Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα |

Ηλιοπούλου Ιουλίτα
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Γράφει ποίηση, δοκίμια και παραμύθια. Έχουν εκδοθεί πέντε ποιητικά της βιβλία: "Καλούς ενιαυτούς Μάρκο" (1987), "Δίγαμμα" (1992), "Ευχήν Οδυσσεί" (1997), "Από το ένα στο δύο" (2000),, "11 τόποι για 1 καλοκαίρι", (2006), δύο παιδικά παραμύθια: "Τι ζητάει ο Ζήνων;" (2004, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου) και "Η Πράσινη Σκουφίτσα" (2008) καθώς και η μετάφραση στο έργο του P. E. Shelley "Υπεράσπιση της ποίησης" όλα από τις εκδόσεις "ύψιλον/βιβλία" καθώς και το δοκίμιο "Η κούκλα" (εκδ. Ίκαρος, 2008). Το 2000 έγραψε το λιμπρέτο στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού "Το καράβι του έλατου", ενώ το 2002 το ποιητικό κείμενο στη λυρική τραγωδία "Ιοκάστη" του ίδιου συνθέτη που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Τα παραμύθια της "Τι ζητάει ο Ζήνων;" και "Η Πράσινη Σκουφίτσα", σε μουσική Άλκη Μπαλτά και Γιώργου Κουρουπού, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και αλλού. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια, μελετά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες γι' αυτό. Επίσης, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων. Επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. Με τον Σπύρο Σακκά και τον Γιώργο Κουρουπό παρουσιάζουν μουσικά προγράμματα βασισμένα στην ποίηση. Ένα από αυτά, αφιερωμένο στην ποίηση του Ελύτη, κυκλοφόρησε σε CD-βιβλίο με τίτλο "Με το λύχνο του άστρου" (εκδ. "ύψιλον/βιβλία").