Η οδύσσεια του Ινίας ΜακΝάλτυ

Μυθιστόρημα
Εκδότης:
Πόλις
Έτος:
2003
ISBN:
9789608132931
Σελίδες:
344
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η οδύσσεια του Ινίας ΜακΝάλτυ
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Η οδύσσεια του Ινίας ΜακΝάλτυ
Η ιστορία ενός περιπλανώμενου Ιρλανδού, που επειδή υπηρέτησε στη βρετανική αστυνομία και αρνήθηκε να αναμιχθεί στον ιρλανδικό εμφύλιο πόλεμο, καταδιώκεται από τον IRA. Ο Σεμπάστιαν Μπάρυ, γνήσιος απόγονος των μεγάλων βάρδων της πατρίδας του, με λυρικό ύφος και ποιητική γλώσσα επιχειρεί την αποτίμηση της τραγικής ιστορίας της σύγχρονης Ιρλανδίας. Ήρωάς του ο Ινίας ΜακΝάλτυ «αγαθούλης», φτωχός και μακρινός συγγενής τού σχεδόν συνονόματού του Αινεία. Αν όμως ο ήρωας του Βιργιλίου κατακτά την ιστορία ιδρύοντας μια πόλη, ο αθώος και δύστυχος ήρωας του Σ. Μπάρυ υφίσταται την ιστορία χωρίς να την κατανοεί, μακριά από την πόλη του, ταξιδεύοντας σ' όλα τα πλάτη και μήκη της γης, κουβαλώντας μέσα του τη νοσταλγία και τον πόνο της εξορίας μέχρις ότου βρεθεί αντιμέτωπος με τον εκτελεστή του, που δεν είναι άλλος από τον πιο στενό φίλο των παιδικών του χρόνων.
Το 1921 ξέσπασε ο ιρλανδικός εμφύλιος πόλεμος, βίαιος και αδελφοκτόνος, μεταξύ των οπαδών της Ανεξαρτησίας και όσων δεν ήθελαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τη Βρετανία. Ογδόντα χρόνια μετά είναι ώριμες οι συνθήκες για να αντιμετωπισθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτή η εποχή των παθών. Ακόμα και σ' έναν απελευθερωτικό πόλεμο δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε τους καλούς από τους κακούς. Οι επαναστάτες δεν ήσαν οπωσδήποτε άγγελοι ούτε οι "προδότες" της υπόθεσης της ανεξαρτησίας κατ' ανάγκην διάβολοι.
Ο Σεμπάστιαν Μπάρυ δημιουργεί μια σύγχρονη Αινειάδα, όπου το ποίημα γίνεται πρόζα και το έπος μυθιστόρημα. Με απέραντη τρυφερότητα αγκαλιάζει τον ήρωά του, καταδικάζει τον πόλεμο και τη βία και υμνεί την ειρήνη.
Τίτλος βιβλίου:Η οδύσσεια του Ινίας ΜακΝάλτυ
Υπότιτλος βιβλίου:Μυθιστόρημα
Τίτλος πρωτότυπου:The Whereabouts of Eneas McNulty
Εκδότης:Πόλις
Συντελεστές βιβλίου:Barry, Sebastian, 1955- (Συγγραφέας)
Τσαπακίδης, Θοδωρής (Μεταφραστής)
Τουλάτου, Δήμητρα (Επιμελητής)
ISBN:9789608132931
Στοιχεία έκδοσης:Φεβρουάριος 2003
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες