Συναντήθηκαν κατ' ουσίαν

Μια κριτική πολιτισμού σε εξωτικό λόγο
Εκδότης:
Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος:
2003
ISBN:
9789600335477
Σελίδες:
74
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Συναντήθηκαν κατ' ουσίαν
Τιμή εκδότη:€10,60
Η τιμή μας: €9,54
Συναντήθηκαν κατ' ουσίαν
Στο γύρισμα του αιώνα κάποιες γραφές, εικόνες μα και μουσικές μιλούν αιρετικά. Για όσα βλέπουν, για όσα υποθέτουν. Και από νέους, στενότατους δρόμους τα βάθη μας, τα πιο προσωπικά, σιγά σιγά τα πλησιάζουν.
Την κατεξουσίαση που αδιόρατα ασκείται επιδιώκουν να ξεσκεπάσουν· και με τρόπους έμμεσους, συμβολικούς ή ελλειπτικούς, τα νόμιμα προσπαθούν να αμφισβητήσουν. Όχι τόσο γιατί φοβούνται μήπως με φανερές δηλώσεις ενοχλήσουν -αυτό το 'χανε έγκαιρα ξεπεράσει- αλλά γιατί σκεφτόντουσαν πως, έτσι πράττοντας, πιο περίεργους θα μπορούσαν να μας κάνουν. Έστω κι αν στην αρχή του νέου τους λόγου λίγοι θα εννοούσαμε αυτά που θέλανε να πούνε.
Κοινό ιδίωμα ο "εξωτικός" τους κόσμος. Από ελληνιστικές παραλλαγές και από "αρχαϊκά" απομένοντα ξεκινάνε. Και την κατάκρισή τους απευθύνουν σε ό,τι υποκριτικό και κίβδηλο τους φαίνεται πως την ελευθερία μας φυλακίζει.
Κι από ελπίδες; Τις υπαινίσσονται μονάχα. Μήπως και κάποιοι άλλοι, τώρα περισσότεροι, πιο γνήσιοι αποφασίσουν να φανούνε.

Α.-Ι. Δ. Μεταξάς

Δύο ομιλίες ελλειπτικού ύφους για το έργο του Πωλ Γκογκέν και του Κωνσταντίνου Καβάφη, που βασίζονται, κατά ένα μέρος τους, στην εισαγωγική ανακοίνωση του συγγραφέα στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της "Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας", στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 1997.
Τίτλος βιβλίου:Συναντήθηκαν κατ' ουσίαν
Υπότιτλος βιβλίου:Μια κριτική πολιτισμού σε εξωτικό λόγο
Εκδότης:Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντελεστές βιβλίου:Μεταξάς, Αναστάσιος - Ιωάννης Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789600335477
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2003
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες