Σφυρίγματα τρένων
"...Η αναμφισβήτητη γοητεία του τρένου και η γραφικότητα του σιδηροδρομικού ταξιδιού με τους πολλούς και ποικίλους συμβολισμούς δεν άργησαν να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν τους καλλιτέχνες.
Στο χώρο της λογοτεχνίας, η όλη ατμόσφαιρα του τρένου ευνόησε περισσότερο τη δημιουργία. Είναι πολλοί οι λογοτέχνες που διάλεξαν το τρένο -το παλιό ή το σύγχρονο- να κινήσει την πένα τους.
Έτσι οι πρώτες απλές δημοσιογραφικές ή λαογραφικές αναφορές στα τρένα σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα, ποιητικά και πεζά.
Το σκηνικό στα κείμενα αυτά το συνθέτουν σιδηροδρομικοί σταθμοί, ράγιες, καπνοί και ατμοί, και τρένα, τρένα πολλά, μέσα στα οποία ξετυλίγονται συγκινητικές ιστορίες, αγάπες, χαρές και καημοί της ζωής, η ίδια η ζωή.
Και βέβαια πολλοί και διάφοροι κι οι συμβολισμοί των τρένων κι οι αλληγορίες..."
Τίτλος βιβλίου: | Σφυρίγματα τρένων |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Ανθολογία ποιημάτων με αναφορά στα τρένα |
---|
Περιέχει: | CD |
---|
Εκδότης: | Εκδοτική Αθηνών |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Ματζαρίδης, Πρόδρομος (Συγγραφέας) Ορνεράκης Σπύρος (Εικονογράφος)
|
ISBN: | 9789602134030 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Σκληρό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 2002 | Διαστάσεις: | 29x22 |
---|
Κατηγορίες: | Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Μουσική - Τραγούδι Διάφορα |
Μπογδάνη - Σουγιούλ, Δέσποινα
Η Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε πιάνο, μονωδία και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Τελείωσε το διετή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Carl Orff (Οrff Schulwerk - Επιμόρφωση Σχολή Μωραΐτη) και τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών Assessing for understanding, Practical strategies to take your students to higher levels (Harvard University, Graduate School of Education).
Από το 1992 εργάζεται ως καθηγήτρια Μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών. Έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα με θέμα τη διαπλοκή του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής με άλλα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος, τη διδασκαλία της Παραδοσιακής Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την εφαρμογή Αναλυτικών Προγραμμάτων άλλων χωρών κ.ά.
Δημιούργησε και δίδαξε στο Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά και στο Τμήμα Μουσικοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης ενηλίκων στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας".
Στη συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται η συμμετοχή στη συγγραφική ομάδα των βιβλίων της Μουσικής Αγωγής για τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού, καθώς και η συγγραφή βιβλίων με θέμα το Σύστημα Orff, τη Μουσική Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη διδασκαλία της φλογέρας.
Άλλα βιβλία της είναι: "Αναζητώντας τη Μαρία Κάλλας", Εκδόσεις Πατάκη (υπό έκδοση), "Δεν είναι δύσκολο να μάθεις φλογέρα", εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Αθήνα,1997, "...και η παρέα κύκλους κάνει", εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Αθήνα, 1998, "Μαθαίνω μουσική... με αυτοκόλλητα", εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Αθήνα, 2004.