Περί γελωτοποιών

Ο δικτάτορας και ο καλλιτέχνης
Εκδότης:
Άγρα
Έτος:
2003
ISBN:
9789603255116
Σελίδες:
344
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Περί γελωτοποιών
Τιμή εκδότη:€19,07
Η τιμή μας: €17,16
στο καλάθι
Περί γελωτοποιών
"Όταν εδώ και μερικά χρόνια έφτασα, πρόσφυγας στη Δύση, ο διακαής μου πόθος να μιλήσω για το τι και το πως ήταν η ζωή υπό τη ρουμανική δικτατορία -και, το σημαντικότερο, για τα διδάγματα που μπορούσε κανείς να αποκομίσει από ένα τέτοιο βίωμα- προσέκρουσε στην αίσθηση ότι είχε κορεσθεί το όλο "ρεπερτόριο" των Ανατολικοευρωπαίων αντιφρονούντων, καθώς τα βάσανα κι ο πόνος είχαν καταντήσει κοινοί τόποι προ πολλού ταξινομημένοι ή και εμπορευματοποιημένοι. Εκείνο που κυρίως με ενδιέφερε να συζητήσω, στην αρχική φάση της εξορίας μου, ήταν η σχέση μεταξύ συγγραφέα, Εξουσίας και των, όχι και τόσο αθώων, καταπιεσμένων μαζών. Και, βεβαίως, η σχέση του συγγραφέα με το ευάλωτο καθεστώς του."
"Ανέπτυξα συν τω χρόνω έναν βαθύτατο σκεπτικισμό έναντι του πολιτικού kitsch, έγινα όλο και πιο καχύποπτος απέναντι στις ετικέτες που μας χειραγωγούν. Σκεπτικισμός και καχυποψία που δεν υποχώρησαν στο ελάχιστο. Με την ιδιότητα του outsider και των δύο συστημάτων -της Ανατολικής Ευρώπης και της δυτικής κοινωνίας-, εγώ δεν μπορούσα να αγνοήσω τη διττή ειρωνεία της κατάστασης. Πολλά ερωτήματα σωρεύτηκαν τα πρώτα χρόνια της εξορίας μου, κατά το δύσκολο πέρασμα από τη μια όχθη του κόσμου στην άλλη, πέρασμα που δεν διέφερε και πολύ από ένα άλμα στο κενό."
"Τα ανά χείρας δοκίμια, τα οποία υπακούουν στους κανόνες μιας διαλεκτικής και δημοσιογραφικής ρητορικής, πραγματεύονται, όλα, τη σχέση ανάμεσα στον συγγραφέα, από τη μια πλευρά, και την ολοκληρωτική ιδεολογία και κοινωνία από την άλλη πλευρά, σε μια χώρα όπου η πολιτική παράδοση δεν ήταν πάντα η καλύτερη δυνατή και όπου η δικτατορία των τελευταίων δεκαετιών υπήρξε ένα γραφικό αμάλγαμα βαναυσότητας και φάρσας, οπορτουνισμού και δημαγωγίας." [...]
Τίτλος βιβλίου:Περί γελωτοποιών
Υπότιτλος βιβλίου:Ο δικτάτορας και ο καλλιτέχνης
Τίτλος πρωτότυπου:Despre clovni: Dictatorul si artistul
Εκδότης:Άγρα
Συντελεστές βιβλίου:Manea, Norman, 1936- (Συγγραφέας)
Ivanovici, Victor (Μεταφραστής)
ISBN:9789603255116
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2003
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Δοκίμιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες