Γεώργιος Κλεάνθης (1801-1839)

Ο Σαμιώτης εθνικός βάρδος
Εκδότης:
Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Έτος:
1995
ISBN:
9789609015202
Σελίδες:
142
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γεώργιος Κλεάνθης (1801-1839)
Τιμή εκδότη:€9,54
Η τιμή μας: €8,59
στο καλάθι
Γεώργιος Κλεάνθης (1801-1839)
Αποτελεί προνόμιο του Σαμιακού '21 ότι, κοντά στους μεγάλους πρωταγωνιστές του, ανάδειξε την ιδιότυπη μορφή του βάρδου της Σαμιακής Επανάστασης Γεωργίου Κλεάνθη. Μια μορφή πολυσύνθετη αγωνιστή, ποιητή, μουσικού και ανυποχώρητου υπερασπιστή των ιδεολογικών στόχων της Ελληνικής Επανάστασης.
Η παραμερισμένη και σχεδόν άγνωστη αυτή μορφή, που μόλις πρόσφατες έρευνες άρχισαν να φωτίζουν το πραγματικό της ανάστημα, αποκαλύφθηκε έτσι σαν μια μοναδική φυσιογνωμία του Ελληνικού Αγώνα. Η σχετική προσπάθεια ξεκίνησε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, με δημοσιεύσεις άρθρων και ανακοινώσεων στο περιοδικό "Σαμιακή Επιθεώρηση" και τη διοργάνωση ομιλιών, συνεδρίων και εκδόσεων, που η πρωτοβουλία τους είχε την ίδια πάντα αφετηρία, πρόθυμα όμως υιοθετήθηκε και συνεχίστηκε και από άλλους πολιτιστικούς φορείς της Σάμου.
Στην έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας περιλάβαμε όσο και όποιο υλικό προσωπικά επεξεργαστήκαμε και επώνυμα παρουσιάσαμε σ' όλες τις παραπάνω δημοσιεύσεις και εκδηλώσεις. Με σκοπό να δοθεί σ' ένα ενιαίο τόμο μια συνοπτική σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Κλεάνθη, φτιαγμένη με όλο αυτό το σκόρπιο υλικό, και που θα είναι, όπως ελπίζουμε, πιο εύληπτη και χρήσιμη για τον αναγνώστη. Χρειάστηκε φυσικά να αναδιαρθρωθούν και να συμπληρωθούν κατάλληλα τα επιμέρους κείμενα και στοιχεία, για την προσαρμογή τους στη μορφή βιβλίου, όσο αυτό ήταν δυνατό. Επίσης προστέθηκαν επιλογές από δημοσιευμένα ή ανέκδοτα κείμενα και μουσικά κατάλοιπα του Κλεάνθη, οι "Μύθοι" του, η βιογραφία του από τον Δημοσθένη Σουβαλτζή και ο επικήδειός του από τον φίλο του και συναγωνιστή του Ιωάννη Λεκάτη. Τα τελευταία αυτά κείμενα - ντοκουμέντα καταχωρήθηκαν για να διασωθούν από τέλεια εξαφάνιση, αφού τα μοναδικά βιβλία όπου περιέχονται είναι οι εντελώς εξαντλημένες εκδόσεις του ίδιου του Κλεάνθη (1832) και του Δ. Σουβαλτζή (1871).
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου:Γεώργιος Κλεάνθης (1801-1839)
Υπότιτλος βιβλίου:Ο Σαμιώτης εθνικός βάρδος
Εκδότης:Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Συντελεστές βιβλίου:Καραθανάσης, Κώστας (Συγγραφέας)
ISBN:9789609015202
Στοιχεία έκδοσης: 1995
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες