Στιγμές με τον Sture Linnér

Εκδότης:
Γκοβόστης
Έτος:
2009
ISBN:
9789604460861
Σελίδες:
96
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Στιγμές με τον Sture Linnér
Τιμή εκδότη:€10,09
Η τιμή μας: €9,08
στο καλάθι
Στιγμές με τον Sture Linnér
Πριν αναχωρήσω για τη Σουηδία, είχα ακούσει πολλά για τον ελληνιστή καθηγητή Sture Linner.
Ο Sture Linner γεννήθηκε στη Στοκχόλμη και σπούδασε αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Το 1943 βρέθηκε στην κατοχική Eλλάδα με τον Σουηδικό Eρυθρό Σταυρό, υπηρετώντας κυρίως στη Θεσσαλία. Mετά τον πόλεμο υπήρξε, για ένα διάστημα, διευθυντής μεγάλων σουηδικών εταιριών, όπως της Electrolux. Στη συνέχεια, όμως, και με την προτροπή του φίλου του Dag Hammarskjold, υπηρέτησε στον O.H.E., κατέχοντας υψηλά αξιώματα. Διετέλεσε βοηθός του Γενικού Γραμματέα και Ειδικός Απεσταλμένος του O.H.E. στο Κονγκό, μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε ο Hammarskjold. Aργότερα υπήρξε, μεταξύ άλλων, μεσολαβητής του O.H.E. στην Kαμπότζη.

Είναι διπλωμάτης, φιλόλογος και λογοτέχνης. Το συγγραφικό έργο του είναι εξαιρετικά πλούσιο και πολυσχιδές. H συμβολή του στη βιβλιογραφία του Bυζαντίου και της Αρχαιότητας θεωρείται, όπως και η αρθρογραφία του για τη σύγχρονη Eλλάδα, από τις πιο σημαντικές στο Σκανδιναβικό χώρο: Oι μεταφράσεις και τα βιβλία του για τον Όμηρο, την Άννα Kομνηνή, τον Mιχαήλ Ψελλό και τον Aισχύλο, για παράδειγμα, αλλά και για πολλά άλλα ελληνικά θέματα, πολιτικά, λογοτεχνικά και ιστορικά, αποτελούν πηγές γνώσης για πολλούς βόρειους και - γιατί όχι; - και για πολλούς από μας, αφού καταφέρνει να συνδέσει, με τις καίριες αναφορές του, τον κόσμο του τότε με τον κόσμο του σήμερα.

Είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουψάλας και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Είναι ένας από τους εμπνευστές της ίδρυσης της νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Είναι επίσης ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της σουηδικής επιτροπής για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του, Κλειώ, περιπλανήθηκε και έζησε σε χώρες μακρινές και σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Έζησε για πολλά χρόνια στην Αθήνα και στις Σπέτσες, αλλά ύστερα από το θάνατό της, το 2005, ο Linner επέστρεψε στη Σουηδία όπου και ζει εκεί μέχρι σήμερα.

Το 2004 η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Πρεσβευτή του Ελληνισμού, ενώ πρόσφατα τού απονεμήθηκε η ύψιστη τιμητική διάκριση της Σουηδίας, το μετάλλιο Serafimer.

Το βιβλίο αυτό είναι φόρος τιμής στον πολυτάλαντο, φιλειρηνικό, ουμανιστή και εξέχοντα φιλέλληνα του βορρά, του οποίου η καρδιά χτυπάει ακόμα για την Ελλάδα.
Τίτλος βιβλίου:Στιγμές με τον Sture Linnér
Εκδότης:Γκοβόστης
Συντελεστές βιβλίου:Καρόκη, Λεωνή (Συγγραφέας)
ISBN:9789604460861
Στοιχεία έκδοσης:Αύγουστος 2009
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες