Ο Μπους στη Βαβυλώνα. Η νέα αποικιοποίηση του Ιράκ

Εκδότης:
Άγρα
Έτος:
2004
ISBN:
9789603255321
Σελίδες:
263
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο Μπους στη Βαβυλώνα. Η νέα αποικιοποίηση του Ιράκ
Τιμή εκδότη:€17,47
Η τιμή μας: €15,72
στο καλάθι
Ο Μπους στη Βαβυλώνα. Η νέα αποικιοποίηση του Ιράκ
Η εισβολή και η κατάληψη του Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία -με την εκ των υστέρων έγκριση της επαναποικιοποίησης αυτής από τον ΟΗΕ- σημαδεύει μια στροφή στην παγκόσμια Ιστορία και την ανανέωση του πολέμου δύο αιώνων που διεξάγει ο Βορράς ενάντια στον Νότο. Όποια κι αν είναι η τελική έκβαση, η επίθεση και η κατοχή στο Ιράκ από την Αμερικανική Αυτοκρατορία και τον ματοβαμμένο Βρετανό βοηθό της -και η Αντίσταση που προκάλεσαν- θα διαμορφώσουν την πολιτική στον 21ο αιώνα.
Σ' αυτό το γεμάτο πάθος προκλητικό βιβλίο, ο Τάρικ Άλι επιχειρηματολογεί ενάντια στην άποψη που βλέπει την ιμπεριαλιστική κατοχή σαν τη μόνη βιώσιμη λύση για την αλλαγή καθεστώτος σε διεφθαρμένα και δικτατορικά κράτη. Η Αμερικανική Αυτοκρτορία, όπως κι οι προκάτοχοί της, δρα πρώτα απ' όλα για το δικό της συμφέρον. Τώρα, όπως και πριν, είναι οι πολιτικές, οικονομικές καi στρατηγικές ανάγκες των ΗΠΑ εκείνες που καθορίζουν την εξωτερική τους πολιτική.
Το βιβλίο "Ο Μπους στη Βαβυλώνα" είναι πάνω απ' όλα μια ιστορία της ιρακινής αντίστασης ενάντια σε παλιές και νέες αυτοκρατορίες. Οι επεμβάσεις των αυτοκρατοριών στο παρελθόν δημιούργησαν ένα στρώμα συνεργατών που μπορούσαν να ανατραπούν μόνο με μιαν επανάσταση. Η τραγωδία, όμως, του Ιράκ έχει και τα εσωτερικά της αίτια. Οι ριζοσπάστες συνταγματάρχες, οι θαρραλέοι κομμουνιστές και οι φλογεροί μπααθικοί απέτυχαν να εγκαθιδρύσουν μια σταθερή, δίκαιη και δημοκρατική πολιτεία και έτσι επέτρεψαν στον ιμπεριαλισμό να επανέλθει.
Όπως και το προηγούμενο έργο του ίδιου συγγραφέα, "Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών" (Άγρα, 2003), το παρόν βιβλίο παρουσιάζει μια θαυμάσια ιστορία του πολιτισμού, έναν από καρδιάς φόρο τιμής στους μεγάλους ποιητές του Ιράκ και του αραβικού κόσμου, η επιρροή των οποίων παρέμεινε ισχυρή σε ολόκληρη τη μακριά περίοδο της εξορίας τους και που τώρα είναι ενωμένοι στην ποιητική τους αντίσταση στην πρόσφατη καταστροφή.
Τίτλος βιβλίου:Ο Μπους στη Βαβυλώνα. Η νέα αποικιοποίηση του Ιράκ
Τίτλος πρωτότυπου:Bush in Babylon
Εκδότης:Άγρα
Συντελεστές βιβλίου:Ali, Tariq (Συγγραφέας)
Μιχαήλ, Σάββας, 1947- (Μεταφραστής)
ISBN:9789603255321
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2004
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες