Λόγου σπουδή, έκθεση - έκφραση Β΄ λυκείου
Το βιβλίο "Λόγου Σπουδή" Β’ Λυκείου είναι προσαρμοσμένο στη θεωρία και τις θεματικές ενότητες του σχολικού βιβλίου Έκθεση-Έκφραση Β’ Λυκείου ΟΕΔΒ και, συγκεκριμένα, στην αναθεωρημένη έκδοση του 2002-2003. Ταυτόχρονα, όμως αποτελεί κι ένα σημαντικό βοήθημα με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Περιλαμβάνει:
Θεωρία και πιο αναλυτικά:
α) Αναλυτική θεωρία και εφαρμογές για την ολοκληρωμένη διδασκαλία της Περίληψης και του Διαγράμματος διαφόρων κειμένων.
β) Πλήρη Τυπολογία Ασκήσεων με θεωρία και παραδείγματα για όλα τα είδη αυτών (ασκήσεις λεξιλογίου, δομής, κατανόησης, σύνταξης, ελεύθερης ανάπτυξης, αισθητικής, ύφους κ.λπ.).
γ) Την πρωτότυπη διδακτική μέθοδο της συγγραφέως για την Έκθεση με Χώρους Άντλησης επιχειρημάτων για όλα τα είδη ερωτημάτων που ενδέχεται να τεθούν σε ένα θέμα Έκθεσης. Έτσι, ο υποψήφιος μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιονδήποτε τύπο Έκθεσης - Παραγωγής Κειμένου, εντός ή εκτός της διδακτέας ύλης.
δ) Θεωρία - χαρακτηριστικά γνωρίσματα και υποδείγματα για όλα τα είδη Επικοινωνιακού Πλαισίου, στο οποίο εντάσσονται τα θέματα Έκθεσης - Παραγωγής Κειμένου σύμφωνα με το νέο σύστημα (λόγος, επιστολή, άρθρο, συνέντευξη, εισήγηση κ.λπ.).
2. Θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα:
α) Βασικό πληροφοριακό υλικό για κάθε θεματική ενότητα του σχολικού βιβλίου.
β) Πολλά Κριτήρια Αξιολόγησης με τις απαντήσεις τους, που αποτελούν ολοκληρωμένα διαγωνίσματα, τύπου Πανελλαδικών ή Παιδαγωγικών Εξετάσεων, και μπορούν να αξιοποιηθούν για τις διδακτικές ανάγκες ή για τις γραπτές δοκιμασίες.
γ) Παράλληλα κείμενα (πρόσθετα Κριτήρια Αξιολόγησης χωρίς τις απαντήσεις) για περισσότερη εξάσκηση των μαθητών στο σπίτι.
Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια διδασκόντων και διδασκομένων για την ολοκληρωμένη προετοιμασία στο μάθημα της Έκθεσης - Έκφρασης.
Τίτλος βιβλίου: | Λόγου σπουδή, έκθεση - έκφραση Β΄ λυκείου |
---|
Εκδότης: | Σαββάλας |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Κωστάλα, Τάνια Δ. (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789604234165 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Αύγουστος 2004 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Κατηγορίες: | Εκπαίδευση > Σχολικά > Βοηθήματα > Β' Λυκείου |

Καββαδίας, Νίκος, 1910-1975
Νίκος Καββαδίας (1910-1975). Ο Νίκος (Κόλιας) Καββαδίας γεννήθηκε στο Νικόλσκι Ουσουρίσκι, μια μικρή επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν της Μαντζουρίας το 1910, γιος του μεγαλεμπόρου Χαρίλαου Καββαδία και της Δωροθέας το γένος Αγγελάτου που κατάγονταν από την Κεφαλονιά. Είχε μια μεγαλύτερη αδερφή και δυο μικρότερους αδερφούς. Το 1914 μετά το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου η οικογένεια Καββαδία επισκέφτηκε την Ελλάδα και κατέληξε στο Αργοστόλι ως το 1921, οπότε εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Είχε προηγηθεί η επιστροφή του πατέρα (ως το 1921) στη Ρωσία και η εκεί οικονομική καταστροφή του. Στον Πειραιά ο Νίκος τέλειωσε τη γαλλική σχολή του Saint Paul και το Γυμνάσιο. Παράλληλα δημοσίευσε τους πρώτους στίχους του στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας. Γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, μετά το θάνατο του πατέρα του όμως αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με φιλολογικά περιοδικά. Το 1929 μπάρκαρε στο φορτηγό πλοίο Άγιος Νικόλαος και από το 1930 ξεκίνησε η περίοδος των διαρκών ταξιδιών του ως το 1936. Το 1932 δημοσίευσε σε συνέχειες την Απίστευτη ιστορία του Λοστρόμου Νακαχαμόκο στην εφημερίδα Πειραϊκόν Βήμα. Το 1933 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Μαραμπού, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την κριτική. Ακολούθησαν το Πούσι (1947) και η Βάρδια (μυθιστόρημα-1954), ενώ μετά το θάνατό του εκδόθηκε και η συλλογή Τραβέρσο (1975). Το 1934 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1938 κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε στην Ξάνθη. Το 1939 πήρε δίπλωμα ραδιοτηλεγραφητή. Το 1940 υπηρέτησε στην Αλβανία και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του Κ.Κ.Ε.. Από το 1945 ναυτολογήθηκε ως ραδιοτηλεγραφητής. Το 1953 πήρε το δίπλωμα του Ασυρματιστή Α’. Το 1965 πέθανε η μητέρα του. Το 1968 επισκέφτηκε την Κεφαλονιά μετά από τριάντα πέντε χρόνια απουσίας. Εκεί έγραψε το πεζό Λι. Πέθανε στην Αθήνα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Νίκος Καββαδίας ανήκει σχηματικά στη γενιά του τριάντα, στο χώρο της οποίας όμως κατέχει μια ιδιότυπη θέση. Ο ποιητικός του λόγος εξέφρασε την ανάγκη απόδρασης από τη σύγχρονη του ποιητή ελληνική πραγματικότητα κυρίως μέσα από τα στοιχεία του κοσμοπολιτισμού και του εξωτισμού. Η γραφή του υπήρξε κυρίως βιωματική και ακολούθησε μια εξελικτική πορεία προς την αφαίρεση και τα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής τεχνικής. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Καββαδία βλ. Αργυρίου Αλεξ., «Καββαδίας Νίκος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 4. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985, Γεράνης Στέλιος, «Καββαδίας Νίκος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 7. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και Χρυσόσκονη στα γένια του Μαγγελάνου · Εισαγωγή και ανθολόγηση Δημήτρης Καλοκύρης, σ.11-68. Αθήνα, Ερμής, 1995.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).