Εβραίοι και χριστιανοί στη νεότερη Ελλάδα

Ιστορία των διακοινοτικών σχέσεων από το 1821 ως το 1945
Εκδότης:
Πόλις
Έτος:
2004
ISBN:
9789604350100
Σελίδες:
327
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Εβραίοι και χριστιανοί στη νεότερη Ελλάδα
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Εβραίοι και χριστιανοί στη νεότερη Ελλάδα
Το βιβλίο του Bernard Pierron αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της ιστορίας των Εβραίων στο νεοελληνικό κράτος και ανοίγει δρόμους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανανέωση της ελληνικής ιστοριογραφίας για τον 19ο και τον 20ό αιώνα.
Η ιστορία που αφηγείται το βιβλίο αρχίζει με την επανάσταση του 1821 και τελειώνει με την εκτόπιση και εξόντωση των Εβραίων της Ελλάδας στα ναζιστικά στρατόπεδα. Την επομένη της επανάστασης, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν σφαγές Εβραίων στον Μοριά και στη Μακεδονία, στο νεοσύστατο βασίλειο δεν υπάρχουν οργανωμένες εβραϊκές κοινότητες. Το 1822, η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου θεσμοθετεί αποφαστιστικά τη θρησκευτική ανοχή και την πολιτική ισότητα. Ωστόσο, ήδη στην πρώτη αυτή περίοδο του ελληνικού κράτους αναδεικνύονται οι βασικές συνιστώσες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αντισημιτισμού.
Οι διαφορετικές συνιστώσες του αντισημιτισμού (οικονομική, πολιτική, θρησκευτική) συναντώνται σύμφωνα με τον συγγραφέα στον "πολιτισμικό αποκλεισμό" (exclusivisme culturel), που προκαθορίστηκε από την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, αποτέλεσε τη βάση του ελληνικού εθνικισμού, από την εποχή της γέννησης της Μεγάλης Ιδέας μέχρι την Καταστροφή του 1922, και επηρέασε τις σχέσεις Εβραίων και χριστιανών από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η "ταυτότητα" των ομάδων, η "κουλτούρα" τους δεν γίνεται κατανοητή με βάση έναν σκληρό πυρήνα, ούτε με βάση μια σειρά χαρακτηριστικά -τη "δική" τους ιστορία, τη διαφορετική τους θρησκεία. Χρειάζεται να σταθούμε στα ρευστά σύνορα των σχέσεών τους με τις άλλες ομάδες. Οι σχέσεις αυτές συμμετέχουν στην οργάνωση, στη δόμηση του πολιτισμού τους, στην κοινή και στην ξέχωρη ιστορία τους. Στην περίπτωση των σχέσεων Εβραίων και χριστιανών μας καλούν να αναζητήσουμε μια εβραϊκή θεώρηση στην οικουμενική κληρονομιά ή να ξαναβρούμε τα δυτικά σχήματα στον εβραϊκό πολιτισμό, μας παροτρύνουν να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις ανάμεσα στο γενικό και το ειδικό στην ιστορική τους εξέλιξη. Το βιβλίο του Pierron είναι σημαντικό διότι εστιάζει σε αυτές ακριβώς τις σχέσεις. Είναι επίσης τολμηρό διότι φέρνει στην επιφάνεια την πιο θλιβερή πλευρά τους. (από την εισαγωγή της Ρίκας Μπενβενίστε)
Τίτλος βιβλίου:Εβραίοι και χριστιανοί στη νεότερη Ελλάδα
Υπότιτλος βιβλίου:Ιστορία των διακοινοτικών σχέσεων από το 1821 ως το 1945
Τίτλος πρωτότυπου:Juifs et chrétiens de la Grèce moderne: Histoire des relations intercommunautaires de 1821 à 1945
Εκδότης:Πόλις
Συντελεστές βιβλίου:Pierron, Bernard (Συγγραφέας)
Σαρατσιώτης, Γιώργος (Μεταφραστής)
Τουλάτου, Δήμητρα (Επιμελητής)
Αμιλήτου, Έφη (Επιμελητής)
ISBN:9789604350100
Σειρά εκδότη:Historia
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2004
Σημείωση:Εισαγωγή: Ρίκα Μπενβενίστε.
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες