Η τεχνολογία συνδρομητής του πολιτισμού;
Αν οφείλαμε να εντάξουμε οπωσδήποτε το βιβλίο του Κόκκινου σε κάποιον από τους ακαδημαϊκά αναγνωρισμένους κλάδους, ο πλησιέστερος θα ήταν η φιλοσοφία και η ιστορία της τεχνολογίας. Ο Κόκκινος γράφει πειθαρχώντας στις έννοιες και στις εννοιολογικές διακρίσεις που προτείνει ο σχετικά νεοσύστατος αυτός κλάδος, με πλήρη επίγνωση των διαφορών προσανατολισμού που παρατηρούνται εκεί και όλων των συναφών διαμαχών και συζητήσεων. Ωστόσο το βιβλίο του Κόκκινου δεν αφορά μόνον την ακαδημαϊκή κοινότητα που ενδιαφέρεται για τέτοια εξειδικευμένα ζητήματα. Όλοι εκείνοι που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όλοι εκείνοι που ασχολούνται με την πολιτική της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, τις κοινωνικές και ιστορικές της βάσεις και τις αντίστοιχες επιπτώσεις, όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται με όποιον τρόπο για τα ποικίλα μνημεία μας, για το ρόλο και τη σημασία τους, για την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους, θα βρουν στο παρόν βιβλίο τροφή και ικανοποίηση. Τροφή για παραπέρα σκέψη και ικανοποίηση ότι καταλαβαίνουν τα επίμαχα προβλήματα, τις πολλές διαστάσεις τους και την πολυπλοκότητά τους.
(Από τον πρόλογο του Αριστείδη Μπαλτά)

Σαραντάκης Πέτρος Ι.
Ο Πέτρος Σαραντάκης γεννήθηκε στην Κερασιά Αρκαδίας. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της Αρκαδίας και άλλων τόπων της πατρίδας μας.
Έχει συγγράψει και εκδώσει τα βιβλία-λευκώματα: Αρκαδία: τα Μοναστήρια και οι Εκκλησίες της, Αργολίδα: οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της, Αρκαδία: οι Τόποι και οι Δρόμοι του Νερού, Αρκαδία: οι Ακροπόλεις, τα Κάστρα και οι Πύργοι της και Περιήγηση Αρκαδίας. Έχει επιμεληθεί την έκδοση πολλών βιβλίων, ανάμεσά τους τα: Χριστιανική Μεσσηνία, Φλώρινα - Τόπος, Χρόνος, Άνθρωποι, Πύλος - Ταξίδι στο Χρόνο, Αρκαδία - Τόπος, Χρόνος, Άνθρωποι κ.ά.
Ύστερα από μακροχρόνια έρευνα στην Ελλάδα και την Αμερική ολοκλήρωσε, το 2018, το δίτομο έργο Οι Αρκάδες της Αμερικής, Ιστορία και Προσφορά. Το έργο αποτελεί έκδοση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Αμερικής και παρουσιάσεις του πραγματοποιήθηκαν στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη.
Κείμενα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτες εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά, ενώ για το συγγραφικό έργο του έχει τιμηθεί από την πολιτεία, την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση και ομογενειακούς συλλόγους.
(Πηγή: "Εκδόσεις Υδροπλάνο", 2022)