Η ασφάλεια των τροφίμων στο ευρωπαϊκό δίκαιο

Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2009
ISBN:
9789604454587
Σελίδες:
382
Χωρίς εικόνα
Τιμή εκδότη:€35,00
Η τιμή μας: €33,25
Η ασφάλεια των τροφίμων στο ευρωπαϊκό δίκαιο
Για πρώτη φορά στην ελληνική νομική βιβλιογραφία επιχειρείται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των τροφίμων. Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, λόγω των συχνών και πολύμορφων διατροφικών κρίσεων, το σύγγραμμα του κ. Τάκη ξεκινά με την πολύ ενδιαφέρουσα επισκόπηση των πενήντα ετών της δικαιοπαραγωγικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο των τροφίμων. Η επισκόπηση αυτή εστιάζεται στις διαχρονικές παλινδρομήσεις ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Ε.Ε. και κρατών μελών, σε ένα διαρκώς εντονότερα παγκοσμιοποιημένο εμπορικό περιβάλλον, μέσα από την παράθεση γεγονότων, πολιτικών αναταράξεων, ευρωπαϊκών και διεθνών δικαστικών διενέξεων. Στη συνέχεια, προσεγγίζεται η πλέον σύνθετη από τις αρχές που εφαρμόζονται στον επίμαχο χώρο, η αρχή της προφύλαξης.

Στο κέντρο της μελέτης (πραγματικά αλλά και συμβολικά) βρίσκεται η ανάλυση του πλέγματος των νομοθετημάτων που συναπαρτίζουν το δίκαιο των τροφίμων. Με τρόπο συνεκτικό και συνεπή παρουσιάζονται τα μέτρα που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν το σύγχρονο κοινό δίκαιο των 27 κρατών μελών για τη διασφάλιση του ακίνδυνου της διατροφής. Ξεκάθαρο συμπέρασμα, ότι το ελληνικό δίκαιο τροφίμων είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο τροφίμων και οι όποιες αναντιστοιχίες εξετάζονται προσεκτικά. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στο νομικό καθεστώς των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. αλλά και στους διεθνείς εμπορικούς εταίρους. Τη θέση κατακλείδας επιφυλάσσει ο συγγραφέας στη διερεύνηση ενός ερωτήματος πρωτότυπου, παρ’ ότι λογικά αυτονόητου: υφίσταται ανεξάρτητο και άξιο προστασίας θεμελιώδες δικαίωμα στη διατροφή;

Τα ζητήματα που αναλύονται στη μελέτη καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών, δικανικών και εμπορικών σύγχρονων προβληματισμών και για το λόγο αυτό θα βρουν εξαιρετικά χρήσιμο και ενδιαφέρον το βιβλίο τόσο οι εφαρμοστές και μελετητές του δικαίου (δικαστές, δικηγόροι, φοιτητές) όσο και εκείνοι που ασχολούνται επιχειρηματικά και επιστημονικά με τις διάφορες πτυχές της διατροφής.
Τίτλος βιβλίου:Η ασφάλεια των τροφίμων στο ευρωπαϊκό δίκαιο
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Τάκης, Αθανάσιος (Συγγραφέας)
ISBN:9789604454587
Σειρά εκδότη:Δημοσιεύματα Διεθνούς Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2009
Σημείωση:Πρόλογος: Ευγενία Ρ. Σαχπεκίδου, καθ. νομικής Α.Π.Θ..
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Επιστήμες > Θετικές > Τεχνολογία Τροφίμων
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες