Ένα ψέμα του μυαλού

Έργο σε τρεις πράξεις, 1985
Εκδότης:
Εταιρεία θεάτρου "Εμπρός"
Έτος:
2004
Σελίδες:
127
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ένα ψέμα του μυαλού
Εκτός κυκλοφορίας
Ένα ψέμα του μυαλού
Το έργο "Ένα ψέμα του μυαλού" του Σαμ Σέπαρντ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Δεκεμβρίου 1985 στο "New York's Promenade Theatre", σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και με ηθοποιούς τους Harvey Keitel, Aidan Quinn, Amanda Plummer, Will Patton, Geraldine Page, Karen Young, James Gammon και Ann Wedgeworth, αποσπώντας το Βραβείο Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης για το καλύτερο έργο της χρονιάς.

Το "Ένα ψέμα του μυαλού" μπορείνα διαβαστεί σαν ένα αλληγορικό μαγικό παραμύθι, γραμμένο κάπως παροξυσμικά, βέβαια, με τον οξύ και αιχμηρό τρόπο των κόμικς. Με ένα φεγγάρι, επιθετικά παρόν σ' όλη τη διάρκεια, να αλαφιάζει μέρα νύχτα τα μυαλά των ανθρώπων, η νεαρή ηρωίδα διανύει βήμα βήμα την ακανθώδη διαδρομή που οδηγεί από τον ζόφο στο φως, από το ξέσπασμα του Μίσους στην πραγμάτωση της Αγάπης.
[...]
Το ζοφερό αυτό παραμύθι, στο οποίο κάθε ρεαλισμός πάει περίπατο, ο Σέπαρντ το αφηγείται τηρώντας, ωστόσο, παραπλανητικά όλα τα ρεαλιστικά προσχήματα. Ο τόπος είναι η σύγχρονη Αμερική· ο σκοτεινός πάτος της, η Νότια Καλιφόρνια, απ' τη μια, και η χιονισμένη κορυφογραμμή της Μοντάνα, απ' την άλλη.
[...]
Κάθε απόπειρα "ρεαλιστικής" ανάγνωσης, ηθογραφικής, δηλαδή, αντιμετώπισης αυτού του αριστουργήματος, θα συρρίκνωνε, πιστεύω, απελπιστικά το ευρύ ποιητικό σύμπαν μέσα στο οποίο μας ταξιδεύει η γραφή του Σαμ Σέπαρντ. Μια καθαρά μουσική σύνθεση, σαν κομμάτι αυτοσχεδιασμού τζαζ ή ροκ μουσικής για οκτώ όργανα, στα οποία δάνεισαν φωνή και σώμα οι οκτώ πολύτιμοι ηθοποιοί της παράστασης.

Τάσος Μπαντής
Τίτλος βιβλίου:Ένα ψέμα του μυαλού
Υπότιτλος βιβλίου:Έργο σε τρεις πράξεις, 1985
Τίτλος πρωτότυπου:A Lie of the Mind
Εκδότης:Εταιρεία θεάτρου "Εμπρός"
Συντελεστές βιβλίου:Shepard, Sam, 1943-2017 (Συγγραφέας)
Μπαντής, Τάσος (Μεταφραστής)
Κυρτζάκη, Μαρία, 1948-2016 (Επιμελητής)
ISBN:
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2004
Σημείωση:Πρόγραμμα της παράστασης που ανέβηκε στις 22.10.2004 στο θέατρο "Εμπρός", σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, στο οποίο περιλαμβάνεται το κείμενο του έργου. Περιέχονται επίσης δοκίμια των Demastes και Vanden Heyvel, Σάββα Πατσαλίδη, C. W. E. Bigsby και ένα απόσπασμα συνέντευξης του συγγραφέα στον Matthew Roudane.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Θέατρο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες