Χρώματα ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής

Ιστορική αναδρομή, χημεία χρωμάτων
Εκδότης:
Ζήτη
Έτος:
2005
ISBN:
9789604319626
Σελίδες:
303
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Χρώματα ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής
Τιμή εκδότη:€29,68
Η τιμή μας: €26,71
Χρώματα ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής
Αντικείμενο του βιβλίου είναι τα χρώματα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την διακόσμηση της Κατοικίας του, είτε αυτή ήταν ένα φυσικό σπήλαιο είτε δικό του κατασκεύασμα. Της ίδιας κατηγορίας χρώματα χρησιμοποιήθηκαν για τόνωση ή αλλαγή χρώματος σε πολλά και ποικίλα αντικείμενα του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του υποκειμένου. Πράγματι, τις ίδιες χρωστικές των τοιχογραφιών χρησιμοποιούσαν οι πρωτόγονοι και για την βαφή του σώματος τους, για διάφορους, τελετουργικούς συνήθως λόγους. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα σημερινά σετ του μακιγιάζ.
Το θέμα όμως αυτής της μελέτης δεν είναι η ίδια η Ζωγραφική, ούτε η Ιστορία της, όπως διδάσκεται στις σχολές Καλών Τεχνών. Η προσέγγισή του συγγραφέα είναι μονάχα μια ματιά στην Ιστορία της Ζωγραφικής, από την σκοπιά των υλικών που είχαν στην διάθεση τους οι καλλιτέχνες και στην τεχνική τους, όσο εξαρτάται από αυτά τα υλικά. Αναφέρεται μόνο στο χρώμα και στα υλικά που το συνθέτουν.
Κάθε εποχή είχε τα δικά της διαθέσιμα υλικά και ο τρόπος εργασίας δεσμεύονταν από αυτή την διαθεσιμότητα.
Ότι τα διαθέσιμα χρώματα δεν ήταν ίδια με τα σημερινά, ούτε τα ίδια σε κάθε εποχή, είναι γνωστό σε όλους, είτε ασχολούνται άμεσα με την ζωγραφική είτε όχι. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ποια ήταν τα συγκεκριμένα υλικά σε κάθε εποχή ξεχωριστά. Ποια υπήρξαν μόνο στο παρελθόν και ποια εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα και από πότε. Αυτή είναι η Ιστορία που ξετυλίγεται σε αυτές τις σελίδες.
Στο πρώτο μέρος γίνεται η γνωριμία με το χρώμα σαν υλικό ζωγραφικής ή βαψίματος. Αφού αρχίσει με το Χρώμα σαν ιδιότητα του ματιού και συνεχίσει με την Φυσική του Χρώματος, ακολουθεί η κυρίως περιγραφή του υλικού και των ιδιοτήτων του.
Στο δεύτερο μέρος έχουμε την ροή των ιστορικών περιόδων, που είναι το κύριο μέρος αυτής της μελέτης. Το τελευταίο κεφάλαιο, που αφορά την σημερινή κατάσταση, περιγράφει πράγματα της σύγχρονης καθημερινότητας, στην οποία συμμετέχουμε όλοι και η οποία είναι σε εξέλιξη.
Στα κεφάλαια για τις υπόλοιπες ιστορικές περιόδους ό,τι αναφέρεται στηρίζεται σε βιβλιογραφικές πηγές. Αυτό αφορά και τις χημικές και τις ιστορικές πληροφορίες.
Ο συγγραφέας είναι ειδικός μόνο στη χημεία των χρωμάτων. Η προσέγγισή του στη Ζωγραφική και την Τέχνη γενικότερα είναι μόνο από την θέση του φιλότεχνου, αλλά με το πάθος για γνώση και "ψάξιμο" που χαρακτηρίζει περισσότερο τους ερασιτέχνες, παρά τους επαγγελματίες, σε κάθε είδος.
Τίτλος βιβλίου:Χρώματα ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής
Υπότιτλος βιβλίου:Ιστορική αναδρομή, χημεία χρωμάτων
Εκδότης:Ζήτη
Συντελεστές βιβλίου:Καπετανίδης, Νίκος (Συγγραφέας)
ISBN:9789604319626
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2005
Σημείωση:Παράρτημα: Ιστορία της αλχημείας.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Επιστήμες > Θετικές > Φυσική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες