Ελληνικό hangover
Ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με το παρελθόν της και τον κόσμο; Ή πιο συγκεκριμένα, πώς τοποθετούνται τα πολιτισμικά φαινόμενα και διλήμματα του τόπου στην προοπτική του ιστορικού χώρου και του οικουμενικού χρόνου;
Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, συγγραφέας και κριτικός, διερευνά το ερώτημα αποφεύγοντας μανιχαϊστικές λογικές και στερεότυπα, μακριά από κλειστά θεωρητικά σχήματα και ιδεοληπτικές αναζητήσεις, αναζητώντας τα κλειδιά της ερμηνείας στην αλείαντη υφή των πραγμάτων, στις αμφίστομες αλήθειες της ανθρώπινης δράσης.
Ο συγγραφέας μιλά για το ορόσημο του 1974 και το πολιτισμικό σοκ που βίωσε η Ελλάδα στις δεκαετίες που ακολούθησαν, για την Αθήνα ως "στίγμα" της χώρας, με όλες τις σημασίες της λέξης, για τη θέση του τόπου μας στη διεθνή σκηνή και τα "σκληρά δεδομένα" του σύγχρονου κόσμου και της ιστορίας, διερευνώντας το ζήτημα της πολιτισμικής ταυτότητας των περιφερειακών χωρών σε συνθήκες οικονομικής και πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες κειμένων του συγγραφέα που δημοσιεύθηκαν, για πρώτη φορά, στο διάστημα μεταξύ 1997-2004 στην εφημερίδα "Τα Νέα".
Παντελίδου - Μαλούτα, Μάρω
Η Μάρω Παντελίδου Μαλούτα είναι καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα ΠΕΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής της διερεύνησης αποτελούν οι πολιτισμικές συνιστώσες της πολιτικής διαδικασίας και ιδιαίτερα η διαδικασία διαμόρφωσης και οι εκφράσεις της πολιτικής ταυτότητας. Ασχολείται ιδιαίτερα με την έμφυλη ανισότητα στη σχέση της με τη δημοκρατία, και με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της. Έχει διευθύνει/συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ελληνικά και ευρωπαϊκά. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται: "Πολιτικές στάσεις και αντιλήψεις στην αρχή της εφηβείας", Αθήνα, Gutenberg, 1987, "Γυναίκες και πολιτική: Η πολιτική φυσιογνωμία των Ελληνίδων", Αθήνα, Gutenberg, 1992, "Πολιτική συμπεριφορά", Αθήνα, Σάκκουλας, 1993 κ.ά.