Ο Γκόγια, το θέατρο και το καρναβάλι

Εκδότης:
Νεφέλη
Έτος:
2005
ISBN:
9789602117569
Σελίδες:
296
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο Γκόγια, το θέατρο και το καρναβάλι
Τιμή εκδότη:€29,50
Η τιμή μας: €26,55
στο καλάθι
Ο Γκόγια, το θέατρο και το καρναβάλι
Ακολουθώντας τα βήματα του Goya στην Ιταλία, ένα ταξίδι που πρόσφατα τεκμηριώθηκε, το βιβλίο αυτό εστιάζει στις επιρροές που δέχτηκε από τη βενετσιάνικη τέχνη, επιχειρώντας μία πρωτότυπη προσέγγιση της ματιάς του Ισπανού καλλιτέχνη στον κόσμο του τέλους του 18ου αιώνα.
Την εποχή που ο Goya επισκέφτηκε τη Βενετία, η πόλη είχε ήδη παραδοθεί σε μία καρναβαλική γιορτή δίχως τέλος. Η θεατρικότητα διείπε την καθημερινότητα και οι απολαύσεις αποτελούσαν σκοπό ύπαρξης της εκθαμβωτικά όμορφης αλλά συνάμα παρακμάζουσας πόλης.
Οι Βενετσιάνοι καλλιτέχνες Giambattista και Domenico Tiepolo αποτυπώνουν στις εικόνες τους το κλίμα αυτό με τρόπο ανεπανάληπτο στην ιστορία της τέχνης: αμφίσημα, με καυστική ειρωνεία, χλευάζοντας και κρίνοντας διαβρωτικά.
Στα χαρακτικά και τα σχέδια των Tiepolo, και ιδίως του Domenico, ο Goya φαίνεται ότι ανακάλυψε ένα μοναδικό τρόπο μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να μορφοποιήσει την κριτική του για την επίσης παρακμιακή ισπανική αυλή των Βουρβώνων και τις κοινωνικά προβληματικές καταστάσεις που αντίκρυζε, παραδίδοντάς μας τα ασύγκριτης κριτικής οξύτητας Caprichos.
Πρόκειται για την αξιοποίηση της θεατρικότητας και της δραματουργίας της Commedia dell' Arte, της καρναβαλικής γιορτής ενός "κόσμου από την ανάποδη", στον οποίο κυριαρχούν η μάσκα και η μεταμφίεση, η αμφισημία της μορφής και το παιχνίδι ανάμεσα στο φανερό και το αθέατο, το πραγματικό και το φανταστικό.
Τίτλος βιβλίου:Ο Γκόγια, το θέατρο και το καρναβάλι
Εκδότης:Νεφέλη
Συντελεστές βιβλίου:Μουμτζίδου, Φανή (Συγγραφέας)
ISBN:9789602117569
Σειρά εκδότη:Βιβλιοθήκη της Τέχνης
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Θέατρο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες