Κωδικογράφοι, συλλέκτες, διασκευαστές και εκδότες

Χειρόγραφα και εκδόσεις της όψιμης βυζαντινής και πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας: Πρακτικά συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, 23-26 Μαΐου 2002, προς τιμήν των Hans Eideneier και Arnold van Gemert
Εκδότης:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος:
2005
ISBN:
9789605242084
Σελίδες:
469
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κωδικογράφοι, συλλέκτες, διασκευαστές και εκδότες
Τιμή εκδότη:€33,00
Η τιμή μας: €29,70
Κωδικογράφοι, συλλέκτες, διασκευαστές και εκδότες
O τόμος αυτός συγκεντρώνει τα συμπεράσματα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Iνστιτούτο της Δανίας στην Aθήνα, με τίτλο "Σύμμικτοι κώδικες υστεροβυζαντινών και πρωτονεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων". Eιδικοί της κωδικολογίας, της παλαιογραφίας, της κριτικής κειμένου και της λογοτεχνικής κριτικής συναντήθηκαν με σκοπό να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που μεταφέρουν τόσο τα χειρόγραφα αυτά όσο και τα πρώιμα βενετικά έντυπα, καθώς και οι μεταγενέστερες συλλογές δημοτικών τραγουδιών κ.λπ. σχετικά με την παραγωγή και τη χρήση τους.
O τόμος χωρίζεται σε τέσσερα μέρη ("Γραφείς και διασκευαστές", "Kώδικες", "Συλλογές", "Bυζάντιο και Λατινική Δύση: συγκριτικές προσεγγίσεις"), ενώ οι συμβολές οργανώνονται σε δύο θεματικούς κύκλους: στον πρώτο περιλαμβάνονται συμβολές στη διεξοδική μελέτη των χειρογράφων που παραδίδουν τη δημώδη μεσαιωνική και πρώιμη νεοελληνική γραμματεία. Στον δεύτερο συγκεντρώνονται συγκριτικές προσεγγίσεις σε μια ποικιλία θεμάτων όπως: η παραγωγή, η πρόσληψη και η διάδοση της δημώδους γραμματείας σε σύγκριση με τη λόγια· η σύγκριση χειρογράφων με λαϊκά έντυπα που παραδίδουν λογοτεχνικά κείμενα· οι συλλογές μεσαιωνικών λογοτεχνικών κειμένων σε σύγκριση με τις συλλογές δημοτικών τραγουδιών και λαϊκών παραμυθιών· η παράδοση της μεσαιωνικής και πρώιμης νεοελληνικής γραμματείας σε σύγκριση με την παράδοση της Λατινικής και της αρχαίας Eλληνικής γραμματείας· η προφορική σύνθεση και παράδοση των κειμένων σε σύγκριση με τη γραπτή παράδοση.
Tο συνέδριο πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των Hans Eideneier και Arnold van Gemert, που από το 2002 είναι ομότιμοι πλέον καθηγητές των Πανεπιστημίων του Aμβούργου και του Amsterdam, αντίστοιχα. Σ' αυτούς αφιερώνεται και ο παρών τόμος, ως αναγνώριση της επιστημονικής προσφοράς τους στον τομέα των μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών.
Τίτλος βιβλίου:Κωδικογράφοι, συλλέκτες, διασκευαστές και εκδότες
Υπότιτλος βιβλίου:Χειρόγραφα και εκδόσεις της όψιμης βυζαντινής και πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας: Πρακτικά συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, 23-26 Μαΐου 2002, προς τιμήν των Hans Eideneier και Arnold van Gemert
Εκδότης:Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Συντελεστές βιβλίου:Vejleskov, Peter (Επιμελητής)
Moennig, Ulrich (Επιμελητής)
Λεοντάρη, Τίνα (Επιμελητής)
Holton, David (Επιμελητής)
Σηφάκης Γρηγόρης Μ. (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789605242084
Σειρά εκδότη:Συμβολές στις Επιστήμες του Ανθρώπου
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Ηλικίες:
Κατηγορίες:Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες