Η σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού

Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2005
ISBN:
9789603019206
Σελίδες:
342
Χωρίς εικόνα
Τιμή εκδότη:€35,00
Η τιμή μας: €33,25
στο καλάθι
Η σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού
Το βιβλίο προβαίνει σε τεκμηριωμένη και αναλυτική εξέταση του δικαίου του αλληλόχρεου λογαριασμού και δεν αρκείται σε μια επιφανειακή νομική περιγραφή του θεσμού, αλλά διεισδύει στα πλέον προβληματικά και αμφισβητούμενα ζητήματά του, όπως το ζήτημα της αμοιβαιότητας των παροχών, το καθεστώς του προσωρινού υπολοίπου, τα προβλήματα του αντιλογισμού, το καθεστώς των τόκων και του ανατοκισμού κ.λπ.
Το έργο διαιρείται σε τρία μέρη. Στο 1ο μέρος εξετάζονται οι πηγές του δικαίου, η έννοια, ο σκοπός, η κατάρτιση και η νομική φύση της συμβάσεως. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ζήτημα της έννοιας των αποστολών και κατά πόσο είναι αναγκαία η δυνατότητα αμοιβαιότητας αυτών, ιδίως στις συμβάσεις αλληλόχρεων λογαριασμών που συνοδεύουν τραπεζικές πιστωτικές συμβάσεις και συμβάσεις διαδοχικών πωλήσεων.
Στο 2ο μέρος εξετάζονται οι βασικές αρχές λειτουργίας της συμβάσεως, όπως η αρχή της καθολικής και αυτοδίκαιης υπαγωγής και εισόδου των απαιτήσεων στον αλληλόχρεο λογαριασμό, η αρχή του μη διαθεσίμου και απαιτητού των κονδυλίων, το νομικό καθεστώς του προσωρινού περιοδικού και οριστικού υπολοίπου, ο τρόπος απόσβεσης των κονδυλίων του λογαριασμού και τα συναρτούμενα προς αυτές τις αρχές θέματα, όπως εκείνο της ευθύνης αποχωρούντος ομορρύθμου εταίρου, της καταδολίευσης δανειστή, της κατάσχεσης του προσωρινού υπολοίπου, της αναγνώρισης του προσωρινού και του οριστικού καταλοίπου, καθώς και του τοκισμού και ανατοκισμού, όπου στην τελευταία περίπτωση εξετάζεται συνολικά το ισχύον στην πατρίδα μας καθεστώς τόκων και ανατοκισμού.
Στο 3ο μέρος εξετάζονται τα θέματα των ασφαλειών, της λύσεως της συμβάσεως, της εισόδου στο λογαριασμό αξιογράφων και αντιλογισμού, ζητήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και τέλος τα δικονομικά θέματα αγωγών, διαταγών πληρωμής και ανακοπών των άρθρων 632 και 933 ΚΠολΔ.
Σε ολόκληρο εν γένει το έργο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δικονομική εφαρμογή, με παραπομπές σε επιλεγμένη ad hoc νομολογία, καθώς επίσης παρατίθενται στο παράρτημα και αυτούσια αποσπάσματα από σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να παραλείπεται και αναλυτικό υπόδειγμα δικογράφου αγωγής.
Τίτλος βιβλίου:Η σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Αντωνόπουλος, Στυλιανός (Συγγραφέας)
ISBN:9789603019206
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες