Η αιχμαλωσία. Έξοδος από τη Σμύρνη.

Μαρτυρίες
Εκδότης:
Ίδμων
Έτος:
2001
ISBN:
9789607547101
Σελίδες:
66
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η αιχμαλωσία. Έξοδος από τη Σμύρνη.
Τιμή εκδότη:€6,19
Η τιμή μας: €5,57
στο καλάθι
Η αιχμαλωσία. Έξοδος από τη Σμύρνη.
Στο βιβλίο αυτό του Γιώργου Δεληγιάννη, που εκδόθηκε γα πρώτη φορά το 1997, ο συγγραφέας κατέγραψε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες δυο προσφύγων από τη Σμύρνη της Μ. Ασίας. Στο πρώτο μέρος, την "Αιχμαλωσία", ένας φαντάρος που υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό και καταγόταν από τη Σμύρνη περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το οδυνηρό οδοιπορικό της αιχμαλωσίας του στα βάθη της Ανατολής και τις δύσκολες συνθήκες μέσα από τις οποίες τελικά επεβίωσε για να έρθει πρόσφυγας στην Ελλάδα. Η αρχή της περιπέτειας του ξεκινάει την τραγική ημέρα της Καταστροφής, όταν αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, και τελειώνει τρια χρόνια μετά, όταν υπογράφτηκε η Σύμβαση περί ανταλλαγής των αιχμαλώτων.

Στο δεύτερο μέρος, την "Έξοδο από τη Σμύρνη", μια γυναίκα πρόσφυγας διηγείται την τραγική της περιπέτεια και το πώς διασώθηκε μέσα από τις φλόγες και το θάνατο. Οι μαρτυρίες και των δυο και οι δυνατές περιγραφές τους δίνουν όλη την εικόνα και το μέγεθος του δράματος που έζησε ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας.

Ο Γιώργος Δεληγιάννης έχοντας πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δίδαξε για πολλά χρόνια νεότερη ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Δυστυχώς ο πρόωρος θάνατός του δεν του επέτρεψε να δει το πλούσιο λογοτεχνικό και ιστορικό του έργο να εκδίδεται. Οι γονείς του γεννήθηκαν στη Σμύρνη και από μικρός έζησε το δράμα της προσφυγιάς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μικρασιατικής καταστροφής με τις διαλέξεις και τα βιβλία του. Το βιβλίο πλαισιώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Μανόλη Μεγαλοκονόμου, που αποθανάτισε με το φακό του όλες τις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
Τίτλος βιβλίου:Η αιχμαλωσία. Έξοδος από τη Σμύρνη.
Υπότιτλος βιβλίου:Μαρτυρίες
Εκδότης:Ίδμων
Συντελεστές βιβλίου:Καλαϊτζής, Νίκος (Συγγραφέας)
Αναστασίου, Ελένη (Συγγραφέας)
Δεληγιάννης, Γιώργος (Συγγραφέας)
Δεληγιάννης, Γιώργος (Επιμελητής)
ISBN 10:
ISBN 13:
9607547101
9789607547101
Σειρά εκδότη:
Πρώτη έκδοση: 2001
Τόμος:
Σημείωση:1η έκδοση: "Ίδμων", 1997. Φωτογραφίες: Αρχείο Μανόλη Μεγαλοκονόμου.
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες