Κουβεντιάζοντας
Αυτή η εργασία εκδόθηκε με την επιμέλεια των Perrin Simon-Nahum και Jean-Michel Djian. Η συνέντευξη με τον Ζαν Λεμπρέν αφορούσε τη σειρά "Memoire Vivante" ("Ζωντανή Μνήμη").
Ο στόχος της συλλογής "Ζωντανή μνήμη" είναι να προσφέρει μια αυθεντική συνάντηση με προσωπικότητες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.
Προορισμένη αρχικά για το τηλεοπτικό θεματικό κανάλι "Ιστορία", προτείνει, σε κάθε συνέντευξη, μια ιστορική μαρτυρία, πλούσια σε πληροφορίες συχνά ανέκδοτες καθώς είναι απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της επικαιρότητας.
Συζητώντας με δημοσιογράφους των έντυπων ή τηλεοπτικών μέσων, μέσα στο πνεύμα μιας ζωντανής και ειλικρινούς εξομολόγησης, σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής και πνευματικής ζωής καταθέτουν, αποστασιοποιημένα και ελεύθερα, την οπτική τους για την εποχή τους και στοχάζονται πάνω στον τρόπο με τον οποίο μπόρεσαν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων.
"Ζωντανή μνήμη": μια ματιά στο χτες, ένα βήμα για να το κατανοήσουμε και να το κάνουμε κατανοητό, μια προσφορά αλήθειας τόσο στο σήμερα όσο και στην ιστορία.

Γαλανάκη Ρέα
Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Έχει τιμηθεί, εκτός άλλων, δύο φορές με Κρατικό Βραβείο (1999, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, και 2005, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος). Eπίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου Kρήτης (1987) και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου (2006).
To πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, Η Άκρα Ταπείνωση, απέσπασε το βραβείο Balkanika Literary Award, τη διεθνή διάκριση των βαλκανικών χωρών (2019). Το ίδιο βιβλίο, στη γαλλική του έκδοση, ήταν υποψήφιο για το Prix Méditerranée Étranger (2017).
Το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην «UNESCO Collection of Representative Works» (1994), ενώ το Ελένη ή ο Κανένας διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999).
Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά, αλβανικά, καταλανικά και ουκρανικά.
(Πηγή: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2022)