Το αθάνατο νερό

Εκδότης:
Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Έτος:
2006
ISBN:
9789608396234
Σελίδες:
334
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το αθάνατο νερό
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Το αθάνατο νερό
Ένα συναρπαστικό ταξίδι, μοναδικό ντοκουμέντο για τη ζωή των Ελλήνων ναυτικών και την ανάπτυξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα μέσα από την πένα ενός ανθρώπου που ανδρώθηκε στη θάλασσα, μαγεύτηκε από την ομορφιά της και τη λάτρεψε.
Εικόνες, χρώματα, μυρωδιές από τα πρώτα χρόνια της ατμοκινούμενης ναυτιλίας μεταφέρονται σε μας μέσα από τα μάτια του δεκατριάχρονου Μαρίνου Ματρόζου που αναγκάζεται να μπαρκάρει μικρός σε ποντοπόρο καράβι για να συντηρήσει την οικογένειά του.
Με εργαλείο τη μοναδική γλώσσα της ναυτοσύνης ζωντανεύει ο Πειραιάς του μεσοπολέμου, ο ομφάλιος λώρος που ένωνε την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αιγαίου, τα λαϊκά υπνωτήρια και τα μαγειρεία που λειτουργούσαν και ως άτυπα πρακτορεία των νησιών, τα στενά της Τρούμπας. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή ενός βοηθού λοστρόμου σε ένα από τα πρώτα ατμοκινούμενα εμπορικά πλοία που διέσχιζαν τις θάλασσες με ελληνική σημαία, αλλά και τα προβλήματα και τους αγώνες των ναυτικών που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και απολαβές.
Μια μοναδική μαρτυρία για τις νηοπομπές που ταξίδευαν στη φωτιά του πολέμου από την ανατολική ακτή της Αμερικής μέχρι τα παράλια της Βόρειας Ρωσίας, για τα μεταπολεμικά Liberty, τα πιο πρωτοποριακά πλοία με τα οποία ταξίδεψαν οι Έλληνες ναυτικοί, αλλά και για την κρίση του πετρελαίου που γέννησε τα μεγάλα δεξαμενόπλοια και την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο που άλλαξε το τοπίο των ελληνικών θαλασσών.
Άγνωστες και ηρωικές σελίδες της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι ταξιδευτές.
Τίτλος βιβλίου:Το αθάνατο νερό
Εκδότης:Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Συντελεστές βιβλίου:Βαγιάνος, Μιχάλης Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789608396234
Στοιχεία έκδοσης: 2006
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες