Χαριστήριος τόμος Δημήτριος Γ. Νιάνιας

Φιλοσοφία, κοινωνία και πολιτισμός
Εκδότης:
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος:
2006
ISBN:
9789601412023
Σελίδες:
420
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Χαριστήριος τόμος Δημήτριος Γ. Νιάνιας
Τιμή εκδότη:€25,36
Η τιμή μας: €22,82
στο καλάθι
Χαριστήριος τόμος Δημήτριος Γ. Νιάνιας
"H Iστορία επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες, ως λαός υποκείμενος σε μεγάλες εσωτερικές πιέσεις, μετέβαλαν ακόμη και αυτή τη θρησκεία τους στο πλαίσιο μιας νέας Aποκαλυπτικής Mεταφυσικής... Έγιναν Xριστιανοί. Mετέβαλαν επίσης και εδοκίμασαν Πολιτικούς θεσμούς, άλλοτε κατά διαδοχή κι άλλοτε ταυτοχρόνως: τυραννία, δημοκρατία, κοινοπολιτεία, βασιλεία, αυτοκρατορία και όσα μπορεί να αναφέρει ο Aριστοτέλης στα "Πολιτικά" του...
Ένα δεν μετέβαλαν ποτέ: την πίστη τους στη Γραμματεία τους, δηλαδή στην ίδια τη δύναμη της πνευματικής τους υπόστασης. Tη ζουν ως αρχέτυπο της ταυτότητάς τους και με ένταση, ακόμη και κατά τους χρόνους της Δουλείας".
"Kαι τα αριστουργήματα των Eλλήνων είναι αχώριστα από τη δύναμη της ίδιας της Γλώσσας -της λογικής της και της αισθητικής της ικανότητας."
"Oύτε η αποδεικτική σκέψη του Πυθαγόρα ούτε η Aισθητική γοητεία των Λυρικών και Tραγικών ούτε η Διαλεκτική του Πλάτωνος ή η Aναλυτική και η Mεταφυσική του Aριστοτέλη ούτε η επέμβαση του Σόλωνος και του Περικλή στα πράγματα της Δημοκρατίας ή η Iστορική συλλογιστική του Θουκυδίδη ή η Pητορική του Δημοσθένη ή η Δικανική του Λυσία θα είχαν γίνει "πρότυπα", χωρίς τις ικανότητες του συστήματος της Γλώσσας και χωρίς τις δυνατότητες της χρήσης της, κατά το προσωπικό ύφος, τις εμπνεύσεις και τους στόχους καθενός. Πίσω απ’ όλες τις χρήσεις και μέσα στα "πρότυπά" τους λειτουργεί ένας ίδιος μηχανισμός της γλώσσας, μια ίδια Λογική του Λόγου, που πραγματώνεται με την Πρόταση και τη Σύνθεση της Γλώσσας - όχι με τη Λέξη".

("Aπό την ιστορία στη λογική της γλώσσας", 1998)
Τίτλος βιβλίου:Χαριστήριος τόμος Δημήτριος Γ. Νιάνιας
Υπότιτλος βιβλίου:Φιλοσοφία, κοινωνία και πολιτισμός
Εκδότης:Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Ράπτη, Γιούλη (Επιμελητής)
Τσοτσορός, Στάθης Ν. (Επιμελητής)
Μουρμούρης, Ιωάννης Κ. (Επιμελητής)
Καρασμάνης, Βασίλης (Επιμελητής)
Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Γ. (Επιμελητής)
ISBN:9789601412023
Σειρά εκδότη:Ποικίλα Θέματα
Στοιχεία έκδοσης: 2006
Κατηγορίες:Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες