Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι
Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι!
Αυτοί οι μεγάλοι της δημοσιογραφίας και του θεάτρου, που έζησα μαζί τους, που δούλεψα κοντά τους στις εφημερίδες στα διπλανά τραπέζια, που ξενυχτήσαμε παρέα μέσα στα παλιά τυπογραφεία, αναπνέοντας αντιμόνιο, καπνούς τσιγάρων, και το υπέροχο μελάνι των φύλλων, καθώς έβγαιναν φρέσκα απ' τη "βουερή γωνιά το μέσα μέρος" των πιεστηρίων...
Τότε -ευτυχώς- δεν υπήρχε η παγερή και άψυχη "μοντέρνα τεχνολογία" με τα κομπιούτερς και τις φωτοσυνθέσεις. Τότε απολαμβάναμε το ζωντανό χειρόγραφο, το γνώριμο δημοσιογραφικό χαρτί, αυτό το χαρτί, που κατά τον Σεφέρη, ήταν "σκληρός καθρέφτης" και μιλούσε με τη φωνή σου".
Γράφαμε με στυλό και γραφομηχανή. Αναπολώ τη μαγεία του τυπογραφείου, με τις βούρτσες και τα τυπογραφικά στοιχεία με τις "οικογένειες", βαλμένα με τάξη στις "κάσες", το "μάρμαρο", τα υγρά φρεσκοτυπωμένα δοκίμια, και τη χαρούμενη ακαταστασία. "Τραγουδούσαμε μες τη βοή και τον καπνό", όπως έλεγε π Προβελέγγιος, και με... μουτζούρα, πολύ μουτζούρα...[...]
Τίτλος βιβλίου: | Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Δημοσιογραφία, θέατρο: Μια εποχή |
---|
Εκδότης: | Προσκήνιο |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Λεονταρίτης Γεώργιος Α. (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789608318304 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 2005 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME |

Τριαρίδης Θανάσης
Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 60 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια – ανάμεσα σε αυτά τα μυθιστορήματα Ο άνεμος σφυρίζει την Κουπέλα, τα μελένια λεμόνια, τα Χλωρά Διαμάντια, τα ποιητικά βιβλία Ich Bebe, Θα σας περιμένω, Για τους άγνωστους σφαγμένους, τα παραμύθια Ονειρεύτηκα τα Λευκά Χριστούγεννα, το Περίσσιο παιδί κ.α. Επί χρόνια διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες δυτικού πολιτισμού καθώς και εργαστήρια πυροδότησης θεατρικής γραφής. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr/tag/thanasis-triaridis/).
Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 30 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους ο Μένγκελε, ο Οιδίνους, το Lebensraum, η τριλογία Leopold, Football, HIV το Πλυντήριο, η Κουκούλα, ο Frankenstein 3.R, κ.α.) Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 60 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, των Η.Π.Α. και της Κύπρου, καθώς και στο Διαδίκτυο. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Στα χρόνια 2007-2020 έκανε πάνω από 1500 σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες του δυτικού πολιτισμού. To 2020 μαζί με την Αγγελική Τριαρίδου έφτιαξε την Ανοιχτή Διαδικτυακή Ακαδημία Τα μελένια λεμόνια (όπου μέχρι σήμερα -2024- έχουν γίνει πάνω από 600 διαδικτυακά σεμινάρια για τον δυτικό πολιτισμό).
Από το 2017 ως το 2019 διοργάνωσε θεματικά Εργαστήρια Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής (όπου γράφτηκαν 135 πρωτότυπα θεατρικά έργα). Από το 2019 έφτιαξε μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη την Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, όπου μέχρι σήμερα (2024) έχουν γραφτεί περισσότερα από 200 πρωτότυπα θεατρικά έργα.
(Πηγή: "Εκδόσεις Gutenberg", 2024)