23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005

Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Αλεξίου, Λίζη Καλλιγά
Εκδότης:
Cube Art Editions [ Κύβος Εκδόσεις Τέχνης ]
Έτος:
2005
ISBN:
9789608735460
Σελίδες:
140
Εξώφυλλο:
Μαλακό
23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005
Τιμή εκδότη:€14,93
Η τιμή μας: €13,44
στο καλάθι
23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005
Ο δίγλωσσος κατάλογος της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, αποτελεί συνέκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και των εκδόσεων Κύβος. Οι εκδόσεις Κύβος, για πέμπτη χρονιά συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στο χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας βιβλία γύρω από το έργο καλλιτεχνών, ή βιβλία που προκύπτουν από τις ιδέες καλλιτεχνών πάνω σε κάποιο θέμα. Τα βιβλία γύρω από το έργο καλλιτεχνών, λειτουργούν ως κατάλογοι και δημιουργούνται είτε με αφορμή κάποια έκθεση, είτε χωρίς αφορμή απλά σαν καταγεγραμμένα ντοκουμέντα του έργου του καλλιτέχνη.
Τα βιβλία που βασίζονται σε κάποια ιδέα που είχε ο καλλιτέχνης, αντιμετωπίζονται
ως αυτοτελή έργα και ξεφεύγουν από την ευρεία έννοια του βιβλίου αγγίζοντας περισσότερο την έννοια του "έργου" και του "project" (artists' books). Και οι δύο αυτές εκδόσεις απαιτούν την στενή και αμοιβαία συνεργασία εκδότη και καλλιτέχνη έτσι ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Στόχος για τον κατάλογό αυτό υπήρξε η άρτια παρουσίαση των έργων των δύο καλλιτεχνών και η δημιουργία μίας έκδοσης που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου αρχείου για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Ο Νίκος Αλεξίου και η Λίζη Καλλιγά, εικαστικοί διαφορετικής γενιάς, ιδιαίτερα καταξιωμένοι στον χώρο της τέχνης, επελέγησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για
να αποτελέσουν την Εθνική Συμμετοχή της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1/12/05-28/02/06) την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Πετρηνού. Για τη διοργάνωση, υπό τον τίτλο "Διαφάνεια του Σύμπαντος-Μαγεία της Μεσογείου", οι δύο καλλιτέχνες εκθέτουν μαζί για πρώτη φορά. Αν και οι δουλειές τους δεν φαίνονται να συμπίπτουν, εν τούτοις έχουν ένα κοινό στοιχείο: επεξεργάζονται και ενσωματώνουν στα έργα τους το άυλο φως ως ύλη.
Η Λίζη Καλλιγά τιμήθηκε για τη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών της "Κολυμβητές" με την ανώτερη διάκριση της Μπιενάλε, το "Χρυσό Φάρο Αλεξανδρείας", μετά από κρίση της διεθνούς επιτροπής. Η Καλλιγά παρατηρεί και φωτογραφίζει στην παραλία του Αγίου Νικολάου στις Σπέτσες τους "ανώνυμους κολυμβητές" στο πρωινό καλοκαιρινό τους μπάνιο στη θάλασσα.
Ο Νίκος Αλεξίου συμπύκνωσε σε μία εγκατάσταση έργα που αφορούν το σύνολο της δουλειάς του, δημιουργώντας ένα είδος αναδρομικής έκθεσης, υπό τον τίτλο
"Angel rolling up the heavens" (2005).
Τίτλος βιβλίου:23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005
Υπότιτλος βιβλίου:Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Αλεξίου, Λίζη Καλλιγά
Εκδότης:Cube Art Editions [ Κύβος Εκδόσεις Τέχνης ]
Συντελεστές βιβλίου:Πετρηνού, Χριστίνα (Συγγραφέας)
Κοροξενίδη, Αλεξάνδρα (Συγγραφέας)
Πετρηνού, Χριστίνα (Επιμελητής)
Σαρόγλου, Ελένη (Επιμελητής)
Αλεξίου, Νίκος, 1960-2011, εικαστικός (Καλλιτέχνης)
Καλλιγά, Λίζη (Καλλιτέχνης)
ISBN:9789608735460
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ιστορία της Τέχνης
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες