Θέατρο (τ.2)

Ηλέκτρα ή η πτώση των προσωπείων. Το μυστήριο της Άλκηστης. Ποιος δεν έχει τον Μινώταυρό του;
Εκδότης:
Χατζηνικολή
Έτος:
2006
ISBN:
9789602642115
Σελίδες:
275
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Θέατρο
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Θέατρο (τ.2)
Τα έργα του δεύτερου αυτού τόμου εμπνέονται από τους ελληνικούς μύθους της αρχαιότητας.
Στο "Ηλέκτρα ή Η πτώση των προσωπείων" πραγματεύεται τις δυσδιάκριτες όψεις του δίπτυχου δικαιοσύνη / εκδίκηση. Απέδωσε δικαιοσύνη ο Ορέστης ή έγινε πατροκτόνος; Η μανία της Ηλέκτρας ήταν αποκλειστικά καρπός μιας εκδίκησης; Στην "Ηλέκτρα" τα αντίποινα των νεαρών Ατρειδών μετατρέπονται σε μια δια του παραλόγου απόδειξη για τη ματαιότητα της εκδίκησης.
Στο "Μυστήριο της Άλκηστης", αντιθέτως τα καθιερωμένα θέματα της θυσίας και του ηρωισμού αναλύονται χωρίς λοξοδρομήματα και χωρίς ενστάσεις. "Σκοπός μου, όταν έγραφα το έργο, ήταν ν' ανανεώσω ευλαβικά έναν αρχαίο μύθο για να τον καταστήσω πιο άμεσα προσιτό, για ν' ανασύρω το παιχνίδι του θανάτου και της ανάστασης από αυτό που είναι στην πραγματικότητα ένα μυστήριο, δηλαδή ένα λειτουργικό δράμα". Ένα δράμα που κινείται γύρω από το τρίπτυχο έρωτας, θυσία και θάνατος.
"Ο Μινώταυρος και το άντρο του, τα θύματα που έτρεχαν μόνα τους στο χαμό τους, ο Θησέας με τις καλές προθέσεις που έμεναν πάντα στα λόγια, ο Μίνως που έκλεινε το μάτι στο έγκλημα, κάτω από τη φωτεινή δέσμη των προβολέων του 1944 αποκτούσαν μια τρομακτική συμβολική δύναμη. Η περιπλάνηση του Θησέα στους δαιδάλους του Λαβύρινθου μου ξύπνησε την επιθυμία να περιγράψω την αλλόκοτη πορεία ενός ανθρώπου χαμένου μέσα στους μαιάνδρους του νου του".
Το "Ποιος δεν έχει το Μινώταυρό του", είναι μια μικρή κωμωδία, ιερό ντιβερτισμάν σε δέκα σκηνές την αποκαλεί η Γιουρσενάρ, κάπου ανάμεσα στην όπερα και στην όπερα-μπούφα.
Τίτλος βιβλίου:Θέατρο
Υπότιτλος βιβλίου:Ηλέκτρα ή η πτώση των προσωπείων. Το μυστήριο της Άλκηστης. Ποιος δεν έχει τον Μινώταυρό του;
Τίτλος πρωτότυπου:Théâtre II
Εκδότης:Χατζηνικολή
Συντελεστές βιβλίου:Yourcenar, Marguerite, 1903-1987 (Συγγραφέας)
Παναγιώτου, Τερέζα Σ. (Μεταφραστής)
Χατζηνικολή, Ιωάννα Δ., 1930-2013 (Μεταφραστής)
ISBN:9789602642115
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2006
Τόμος:2/2
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Θέατρο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες