Τα Παναθήναια και οι άλλοι αττικοί αγώνες
Τα Παναθήναια ήσαν η πιο λαμπρή εορτή της πόλεως της Παλλάδος Αθηνάς. Το πιο θεαματικό μέρος της εορτής ήταν η μεγαλοπρεπής πομπή που ξεκινούσε από τον Κεραμεικό και δια της οδού των Παναθηναίων κατέληγε στην Ακρόπολη για να προσφερθεί στην θεά της σοφίας ο νέος πέπλος αυτής, ο οποίος είχε αναρτηθεί προηγουμένως ως ιστίο στην ιερή παναθηναϊκή ναυ. Γυμνικοί, ιππικοί, μουσικοί και άλλοι αγώνες ελάμπρυναν την μεγάλη αθηναϊκή εορτή.
Στο βιβλίο υπάρχει ακόμη εκτενέστατη αναφορά στην αθηναϊκή αγωγή, η οποία πάντοτε απέβλεπε στην ισόρροπη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η γενναιότης και η ευψυχία των Αθηναίων στρατιωτών στις μάχες. Ακόμα αναφέρονται τα ονόματα των Αθηναίων Ολυμπιονικών -όσα διεσώθησαν- και υπάρχουν εκτενείς αναφορές στις πάμπολλες εορτές της Αττικής, τις συνοδευόμενες κατά πάγια συνήθεια με την διεξαγωγή αθλητικών και όχι μόνον αγώνων.

Καρακώστα, Μελίνα, 1959-2007
Η Μελίνα Καρακώστα (Παρίσι 1959 - Αθήνα 2007), κόρη της Ζωρζ Σαρή και του Μαρσέλ Καρακώστα, σπούδασε κινέζικη και ιταλική φιλολογία στη Σορβόννη, ενώ παράλληλα μελέτησε μουσική (κοντραμπάσο και σύνθεση). Συμμετείχε σε συναυλίες και ηχογράφησε δίσκους σύγχρονης και τζαζ μουσικής. Από το 1987 ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και ανέβασε μουσικές παραστάσεις με παιδιά. Έγραψε βιβλία για παιδιά και είχε μεταφράσει γαλλική και ιταλική λογοτεχνία. Πέθανε κατά τη διάρκεια πρόβας για παράσταση που ετοίμαζε για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 30 Οκτωβρίου 2007.