Ταυτότητες πρακτόρων και κωδικά ονόματα

Η δραστηριότητα των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ελλάδα 1939-1944
Εκδότης:
Φιλίστωρ
Έτος:
2006
ISBN:
9789603690870
Σελίδες:
294
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ταυτότητες πρακτόρων και κωδικά ονόματα
Τιμή εκδότη:€15,21
Η τιμή μας: €13,69
στο καλάθι
Ταυτότητες πρακτόρων και κωδικά ονόματα
Πριν ακόμη από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία είχε εγκαθιδρύσει κλιμάκια των υπηρεσιών πληροφοριών της για την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, με σκοπό όχι μόνο τη συλλογή πληροφοριών, αλλά την πολιτική ανατροπή και την προπαγάνδα.
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε από τη ραγδαία γερμανική επέκταση στην Ευρώπη δεν άφηνε στους Βρετανούς επιλογές για υιοθέτηση μιας επιθετικής στρατηγικής χρησιμοποιώντας στρατό ξηράς. Μέχρι τη στιγμή που η Βρετανία θα μπορούσε να συγκροτήσει αξιόλογες τακτικές ένοπλες δυνάμεις ο μοναδικός τρόπος αποδυνάμωσης της Γερμανίας και Ιταλίας ήταν η χρήση οικονομικής πίεσης και εντατικής προπαγάνδας. Πιο συγκεκριμένα, το σκεπτικό ήταν η αποδυνάμωση του εχθρού από το εσωτερικό του, χρησιμοποιώντας πλάγιους - ανορθόδοξους τρόπους. Έτσι, μια νέα ιδέα άρχισε να μελετάται, η οποία ήταν ο "οικονομικός πόλεμος", ο οποίος για να επιτευχθεί θα χρησιμοποιούσε μεθόδους ανατροπής και ενθάρρυνσης των τοπικών αντιστασιακών κινημάτων στο εσωτερικό των κατακτημένων χωρών της Ευρώπης.
Οι Βρετανοί, δίνοντας μεγάλη βάση στην υπόθεση ότι η αντίσταση στην Ευρώπη θα ήταν σημαντική, ξεκίνησαν τις διαδικασίες εκείνες που θα ανέπτυσσαν τις σχέσεις με τις ομάδες και τα κινήματα που ήταν αντίθετα στο ναζισμό και προετοιμάζονταν να αντισταθούν. Οι διαδικασίες αυτές οδήγησαν στη δημιουργία νέων υπηρεσιών, οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Τίτλος βιβλίου:Ταυτότητες πρακτόρων και κωδικά ονόματα
Υπότιτλος βιβλίου:Η δραστηριότητα των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ελλάδα 1939-1944
Εκδότης:Φιλίστωρ
Συντελεστές βιβλίου:Σαμπατακάκης, Θεόδωρος, 1972- (Συγγραφέας)
ISBN:9789603690870
Σειρά εκδότη:Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2006
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες