Οικονομική των επιχειρήσεων
Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στην Οικονομική των Επιχειρήσεων, γνωστικό αντικείμενο της οποίας αποτελούν η μελέτη των επιχειρήσεων, η εφαρμογή των οικονομικών αρχών και μεθοδολογιών για τη λήψη αποφάσεων μέσα στην επιχείρηση και ο ορισμός των κανόνων που διευκολύνουν την επίτευξη των επιθυμητών οικονομικών στόχων που θέτει η διοίκηση.
Καλύπτει ένα εύρος θεμάτων κρίσιμου ενδιαφέροντος για τον αναγνώστη, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται τα υποδείγματα συμπεριφοράς καταναλωτών και επιχειρήσεων για την ανάλυση αποφάσεων, οι εταιρικές μορφές, οι στόχοι, το ιεραρχικό σύστημα και το σύστημα πληροφόρησης της επιχείρησης. Εξετάζει τη διαχρονική φύση της λήψης αποφάσεων που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της μεθόδου προεξόφλησης των ταμειακών ροών. Δίνει έμφαση στη διαχείριση του κόστους που συνεπάγεται κάθε επιχειρηματική απόφαση. Προσδιορίζει τις αρχές που διέπουν τη ζήτηση για την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη των εσόδων της επιχείρησης. Αναφέρεται στην τιμολόγηση των προϊόντων στην πράξη, η οποία λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες αβεβαιότητας, και περιλαμβάνει την τιμολόγηση νέων προϊόντων, την πολιτική προσαύξησης της τιμής, την επιλογή τιμής κορυφής και τιμής διείσδυσης, μεταξύ άλλων. Αναλύει τις επιχειρηματικές αποφάσεις, τον προϋπολογισμό επενδυτικών δαπανών και τον υπολογισμό αξίας της επιχείρησης. Τέλος, εξετάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις σε συνθήκες κινδύνου και αβεβαιότητας. Η ενσωμάτωση των τελευταίων καθιστά αβέβαιες τις χρηματοροές και οδηγεί σε προσαρμογές στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Πιστεύουμε ότι το βιβλίο αποτελεί χρήσιμο βοήθημα, τόσο για τους σπουδαστές της οικονομικής επιστήμης, όσο και για τα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων.
Ρήγας, Βελεστινλής, 1757-1798
Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757 και πέθανε στο Βελιγράδι το 1798. Βαπτίστηκε Ρήγας και το επώνυμό του ήταν Βελεστινλής. Μεταγενέστεροι λόγιοι αντικατέστησαν το Βελεστινλής με το Φεραίος.
Έμαθε γράμματα πρώτα στο σχολείο του Τυρνάβου και ύστερα στο σχολείο των Αμπελακίων και τέλος της Ζαγοράς. Το 1777 διορίσθηκε δάσκαλος στον Κισσό του Πηλίου. Το 1782 πήγε στο Άγιο Όρος κι από εκεί έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Το 1786 πήγε στο Βουκουρέστι της Βλαχίας όπου εργάστηκε ως γραμματικός στον Ρουμάνο άρχοντα Μπακοβεάνου. Έπειτα εργάστηκε πάλι ως γραμματικός αλλά στον ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαο Μαυρογένη.
Το 1790 πήγε για πρώτη φορά στη Βιέννη, όπου έμεινε για 6 μήνες. Εκεί τύπωσε τα δύο πρώτα του βιβλία : Το "Σχολείο των ντελικάτων εραστών" και το "Φυσικής Απάνθισμα". Το 1791 ξαναγύρισε στο Βουκουρέστι. Εκεί εργάστηκε ως γραμματικός στον ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσο και στη συνέχεια ως διερμηνέας στο Γαλλικό Προξενείο του Βουκουρεστίου. Εκείνη την εποχή ασχολήθηκε και με το εμπόριο. Το 1796 πήγε για δεύτερη φορά στην Βιέννη όπου τύπωσε πολλά έργα του και έκανε μεταφράσεις.
Στις 19 Δεκεμβρίου το 1797 ο Ρήγας, πηγαίνοντας στην Ελλάδα , πιάστηκε στην Τεργέστη σε παραλιακό ξενοδοχείο. Στις 3 Μαϊου του 1798 οι αυστριακές αρχές παρέδωσαν τον Ρήγα και επτά εταίρους του στους Τούρκους, οι οποίοι τους έκλεισαν στον πύργο Νεμπόιζε του Βελιγραδίου. Την νύχτα της 24ης προς την 25η Ιουνίου του 1798 οι Τούρκοι στραγγάλισαν τον Ρήγα και τους επτά συντρόφους του και τους έριξαν στον Δούναβη.