Κουαρτέτο

Μυθιστόρημα
Εκδότης:
Μελάνι
Έτος:
2007
ISBN:
9789608309821
Σελίδες:
237
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κουαρτέτο
Τιμή εκδότη:€16,23
Η τιμή μας: €14,61
στο καλάθι
Κουαρτέτο
Το "Κουαρτέτο" ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της Τζην Ρυς.
Αφηγείται την ιστορία της εύθραυστης και αδύναμης Μάριας, Βρετανίδας που ζει στο Παρίσι με τον τυχοδιώκτη άντρα της στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Μάρια απολαμβάνει τη μποέμικη ζωή του Παρισιού χωρίς να ανησυχεί για τίποτα μέχρι τη στιγμή που ο άντρας της συλλαμβάνεται και αυτή βρίσκεται μόνη και απένταρη. Θα την αναλάβει ένα ζευγάρι μεγαλύτερων σε ηλικία Βρετανών, οι Χάιντλερ, που επιμένουν ότι η Μάρια πρέπει να μετακομίσει σπίτι τους. Ο Χάιντλερ την φλερτάρει πιεστικά και ο δεσμός τους θα περιπλέξει τα πράγματα καθώς η Μάρια χάνει σιγά σιγά κάθε ίχνος ψυχικής δύναμης και θέλησης.

Η ιστορία αυτή αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα τον δεσμό της Τζην Ρυς με τον Αμερικανό συγγραφέα Φορντ Μάντοξ Φορντ μετά τη σύλληψη του συζύγου της στο Παρίσι. Ωστόσο η αυτοβιογραφική βάση του μυθιστορήματος δεν έχει τόση σημασία γιατί η στιλιστική αρτιότητα της γραφής της δημιουργεί ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα όπου τα συναισθήματα ξεσκεπάζονται με μια γυμνή ειλικρίνεια και ειρωνεία, με μια σκληρότητα που χαρακτηρίζει την κοσμοθεωρία της Ρυς. Στην πρώτη του έκδοση το μυθιστόρημα έφερε τον τίτλο Πόζες (τίτλο που είχε επιλέξει ο εκδότης και όχι η συγγραφέας), που δικαιολογείται από τη στάση των τεσσάρων κεντρικών ηρώων. Όλοι τους παίρνουν πόζες κρύβοντας πράγματα από τον εαυτό τους και τους άλλους.

Γεννημένη στον Άγιο Δομίνικο από Ουαλλό πατέρα και λευκή κρεολή μητέρα, η Τζην Ρυς βίωνε πάντοτε ένα αίσθημα εκπατρισμού, δεν μπορούσε να ανήκει πραγματικά σε καμία χώρα και κανέναν πολιτισμό. Αυτό είναι άλλωστε που της δίνει αυτή την ιδιαίτερη ματιά, τη ματιά του ξένου, που μπορεί να παρατηρεί με ψυχραιμία και αποστασιοποίηση ακόμα και τα ίδια του τα συναισθήματα και την κάνει τελικά να δημιουργεί έργα που βρίσκονταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Στις μέρες μας έχει κατακτήσει τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει ως κλασική εκπρόσωπος της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.
Τίτλος βιβλίου:Κουαρτέτο
Υπότιτλος βιβλίου:Μυθιστόρημα
Τίτλος πρωτότυπου:Quartet
Εκδότης:Μελάνι
Συντελεστές βιβλίου:Rhys, Jean, 1894-1979 (Συγγραφέας)
Φρυδά, Έφη (Μεταφραστής)
ISBN:9789608309821
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2007
Σημείωση:Πρόλογος: Katie Owen.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες