Μίμησις πληροφορική

Έννοιες και τεχνολογίες
Εκδότης:
Τζιόλα
Έτος:
2007
ISBN:
9789604181346
Σελίδες:
1480
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Μίμησις πληροφορική
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Μίμησις πληροφορική
[...] Το βιβλίο αποτελείται από επτά κεφάλαια (ο αριθμός δεν προέκυψε από επιρροή του "μαγικού" αυτού αριθμού). Το παρόν πρώτο κεφάλαιο είναι εισαγωγικό. Το δεύτερο εξετάζει την ιστορική εξέλιξη εννοιών και τεχνολογιών, και εισάγει τις βασικές έννοιες που διατρέχουν το υπόλοιπο βιβλίο. Το τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσει βασικούς τρόπους σκέπτεσθαι που συναντώνται αυτούσιοι ή σε συνδυασμό στα άλλα κεφάλαια· οι τρόποι αυτοί εμφανίζονται στην Πληροφορική, αλλά και σε άλλες περιοχές γνώσης. Το ότι δεν συναντώνται συνήθως αμιγείς, ήταν ο λόγος που τους τοποθέτησα σε χωριστό κεφάλαιο. Το τέταρτο κεφάλαιο πραγματεύεται τις θεωρητικές και τις πρακτικές μηχανές, τις ιδιότητες και τα μέρη τους. Κάθε θεωρητική μηχανή περιγράφει ένα Είδος θεωρητικών και πρακτικών μηχανών. Το πέμπτο κεφάλαιο εξετάζει τα λειτουργικά συστήματα, τα δίκτυα, τα διαδίκτυα και τον Παγκόσμιο Ιστό. Το έκτο ασχολείται με ζητήματα προγραμματισμού, εισάγοντας διαφορετικά Είδη Προγραμματισμού, που βασίζονται στα Είδη που αναπτύχθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια. Το έβδομο παρουσιάζει προσεγγίσεις Πληροφορικής στην "συγκρότηση του Είδους", στην παραγωγή νέων οντοτήτων.
Μπορεί κανείς να κατατάξει τα κεφάλαια σε τρία Είδη, όχι όμως ιδιαίτερα "καθαρά": το τρίτο και το τέταρτο είναι τα θεωρητικά, μεθοδολογικά, με στοιχεία φιλοσοφίας. Τα πέντε, έξι και επτά είναι πιο τεχνικά. Το δεύτερο έχει στοιχεία ιστορίας, αν και ιστορικά στοιχεία βρίσκονται και στα άλλα κεφάλαια.
Προσπάθησα να κάνω "λελογισμένη" χρήση εικόνων και διαγραμμάτων, δίνοντας έμφαση στην πραγμάτευση του θέματος και όχι στην εικονογράφηση. Οι εικόνες και τα διαγράμματα βοηθούν όταν υπάρχει επαρκής πραγμάτευση του θέματος, ειδάλλως μπορεί να αφήσουν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι κατάλαβε, ενώ απλώς έχει εντυπώσει στη μνήμη του την εικόνα. [...]
(από την εισαγωγή του συγγραφέα)
Τίτλος βιβλίου:Μίμησις πληροφορική
Υπότιτλος βιβλίου:Έννοιες και τεχνολογίες
Εκδότης:Τζιόλα
Συντελεστές βιβλίου:Βενέρης Ιωάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789604181346
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2007
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Πληροφορική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες